Пролет Велкова атакува ключови журналисти от БНТ и опита да се намеси в работата на обществената телевизия

17:15, 25 авг 22 25 10184 Шрифт:
Ивайло Митков Автор: Ивайло Митков

Настоящият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков сътвори голямата новина от заседанието, на което Съвета за електронни медии трябваше да изслуша отчета му за работата на телевизията в последната половин година.

В опит да използва стандартната процедура за поредно политическо изявление, членът на СЕМ Пролет Велкова (избрана по предложение на „Демократична България“, с подкрепата на ДПС) започна да отправя към Кошлуков нападки, свързани с неговия морал и достойнство и го призова да се оттегли от поста. Шефът на БНТ опонира на Велкова, обяснявайки, че тя няма право да прави лични нападки и квалификации, както и че времето на партийните секретари в телевизията отдавна е минало.

Велкова се опита да уязви Кошлуков и с интерпретациите по повод снимката на Кирил Петков и Лена Бориславова, която БНТ пусна на сайта си, но Кошлуков отвърна, че няма да звъни, за да се свали нещо излязло по БНТ, както сайтът на „Дарик“ спря онлайн излъчване от Парламента след обаждане от партиен шеф.

След кратка пауза, зрителите на лайвстрийминга на заседанието на СЕМ забелязаха ожесточената комуникация, която Велкова проведе по мобилния си телефон и след това новоизбраната за член на СЕМ се опита да атакува втори път Кошлуков - отново през намеци за авторитета на обществената телевизия, програмни решения и фигурите на журналисти в нея. Но и тук Кошлуков не й остана длъжен, както може да се чуе от записа, който журналисти направиха по време на лайвстрийма:

И докато останалите членове на СЕМ имаха по-скоро принципни въпроси по отчета на телевизионерите (въпреки че на Симона Велева трябваше да й се обясни разликата между чужди и външни продукции), единствено Велкова си позволи да наруши добрия тон. И въпреки че отчетът на БНТ не бе приет, то само избраната от ДБ и ДПС Велкова гласува против него.

На заседанието не бяха поканени журналисти, а след кратка пауза, в която мениджмънтът на БНТ да бъде изпратен от администрацията, членовете продължиха със следващите точки в дневния си ред. Така Пролет Велкова и останалите членове имаха комфорта да продължат работата си, без да отговорят на следните въпроси:

Има ли моралното право Пролет Велкова да дава оценки и да иска оставката на когото и да било, след като самата тя не е напуснала управителния орган на Фондация „Дарик“? Формално законът позволява тя да остане там, но с това има морален казус, защото членът на СЕМ Велкова в някакъв момент трябва да взима решения за „Дарик“, в чиято фондация е част.

Защо не бе зададен почти нито един въпрос свързан с шестмесечния отчет? Чели ли са го изобщо членовете на СЕМ?

Членовете на СЕМ нямат право на намеса в съдържанието и редакционнната политика на медията - защо се дискутира работата и качествата на журналистите?

СЕМ така и не успя да избере генерален директор при осем кандидати, а сега с лични нападки атакува БНТ през генералния директор, когото на практика сами оставиха на поста. Защо?

Защо основните критики към отчетеното не са свързани с правомощията на членовете, а с конкретни политически въпроси?

Защо и до ден днешен членовете на СЕМ не обявяват нов конкурс, след като по мнението на някои от тях е толкова тежка ситуацията?

Защо някои от членовете на СЕМ имат нагласата, че това е личен отчет на Кошлуков, а не на цялата национална телевизия?

На практика СЕМ така и не успя да свали Емил Кошлуков от шефския пост в БНТ, оплете се в юридически казуси, а днес самият Кошлуков торпилира острието Пролет Велкова и показа несъстоятелността на този орган и голяма част от членовете му.

Вероятно нов парламент трябва да преразгледа Закона за радио и телевизия и да постави медийната регулация на нова основа. Така политически актове като изявленията на Пролет Велкова или странните въпроси на Симона Велева (която е с нулев опит в медии, но регулира сектора) може би няма да стават част от и без това изострената обстановка в страната.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 35
1 Анонимен 19:02, 25 авг 22

Пролет Велкова е най- свестния журналист в ефира, който съм слушала. Обаче, тя е толкова толерантна към събеседниците си, че нещо тази теза накуцва. Но Сем трябва да се сезират за БНТ, когато Волгин води предаването си и коментарите на Калина Андролова, имаш чувството, че говорить Москва. Отявлен национален предател е Волгин. Толкова ниско ниво. Беше поканил Соня Колтуклиева, все едно че коментираше от публичния дом на Борисов. Срам и позор!

2 Анонимен 20:52, 25 авг 22

Браво на Пролет Велкова.

3 Анонимен 22:16, 25 авг 22

Адска свиня е демократичната Пролет !!!

4 Анонимен 22:18, 25 авг 22

Иначе си работи 20г при ДС Радосвет Радев ..А???

5 Анонимен 22:23, 25 авг 22

ДБ, само два трола ли са ви останали?

6 Анонимен 22:31, 25 авг 22

Велкова, Велкова... Ако и коментиращите, които те защитават, са като в коментар номер 1 - тъжно ще е...
Обаче лелките в тоя орган няма да подадат оставки, въпреки очевидната некомпетентност и нелигитимност.
В статията са пропуснали и друго - Симона Велева не просто има нулев опит в медиите, но е и посредствен юрист и в момента е в списъка на граждански договори, които ще се проверяват. Партийна калинка до партийната калинка. Нула опит, нула авторитет.

7 Анонимен 23:21, 25 авг 22

Пролет е мнооого демократично име няма що…
Сигурно баща и се казва Ленин или Сталин…

8 Анонимен 23:30, 25 авг 22

Ане разбрах че тази Пролет има ла някакво ранчо… много интересно от къде кинти за да го сглоби???
Не може ли прокуратурата да го провери???

9 Анонимен 00:26, 26 авг 22

Тази същата не беше ли по морето без да е в отпуска????

10 Анонимен 10:02, 26 авг 22

Волгин води предавания не по БНТ, а по БНР.

11 Анонимен 10:20, 26 авг 22

Чета,чета ама голяма сволач е тази Пролет

12 Анонимен 12:20, 26 авг 22

Егати соца е тая Пролет!
Гаден бабиер с претенции!

13 Анонимен 12:27, 26 авг 22

До 10 - извинявам се, просто от клавиатурата, недоглеждане от моя страна.

14 Анонимен 14:56, 26 авг 22

Пролет беше тази, която открито беше защитавала педофилите преди десетина години и при назначаването и сега в СЕМ гръмна скандал - голямата жертва при педофилията били извършителите, защото те били болни и страдали, а децата само ги дразнели...Добре, че в сем има такъв морален стожер, та да ни казва как стоят нещата

15 Анонимен 15:00, 26 авг 22

Пожелавам и от сърце нейните внуци да ги напъват педофили!!!

16 Истински демократ 15:01, 26 авг 22

Ей, тука сте само тролове на Кушлуков! Познавам Пролет много добре и мога да ви кажа, че тя е най-моралният и истински човек в Съюза за електронни медии. Като ви четем глупостите си мисля, че Пролет е права - трябва да възстановят лагерите от едно време и всичките да идете там, пък да ви видя после как ще говорите срещу нашите хора!

17 Анонимен 15:05, 26 авг 22

Ей, какво говорите толкова бе - чува се в тоя запис, че Пролет е по-възпитана от тоя простак Кошлуков. Да си ходи вече, че само пречи в БНТ

18 Анонимен 15:12, 26 авг 22

Ами ще ги атакува, как да не ги атакува - отдавна не стават Бойко Василев, Добрина Чишмиджиева и другите - време им е да бъдат махнати от телевизията, защото има много млади и кадърни кадри. Вижте какви имена има в редакциите и на Дневник, и на Капитал - журналистически великани и иссполини - защо трябва да ги търпим тези стари муцуни, които правят, каквото Кошлуков им каже?

19 До екипа на сайта 15:22, 26 авг 22

Ей, Топновини, говорих с по-добри журналисти от вас и те казаха, че тоя материал не е за първа страница - махнете го да не се вижда толкова, че се излагате!!!!!



ДО ВСИЧКИ:
Пишете коментари под статията от линка оп предишното съобщение, като включвате следните точки:

- Пролет е добър и уважаван журналист с висок морал;
- Кошлуков е много по-зле от нея и трябва да бъде махнат от БНТ веднага;
- В БНТ трябват промени, в това число - лицата вече не стават - има по-добри журналисти, които да влязат в БНТ;
- Материалът на сайта трябва да бъде махнат, защото няма журналистически качества;

Действайте бързо, защото трябва да опазим Пролет Велкова на всяка цена!!!

20 Единственият трезвен тук 15:35, 26 авг 22

Ама вие съвсем се побъркахте - верно ли си пуснахте списъка с опорките :D :D :D :D

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама