Оставете Финландия, вижте тук какъв купон е!

15:23, 25 авг 22 / Политика 25 2568 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Редно ли е един политик да се забавлява и колко точно? Този въпрос не на шега разтресе Финландия през последната седмица. Поводът – видеа, които се появиха в социалните мрежи и разкриха купонджийската страна на премиера Сара Марин.

Оказа се, че най-младият премиер заслужено носи прозвището „най-готината в света“. В свободното си време Марин пее и танцува в компанията на приятели и местни знаменитости и по всичко личи, че тя умее да се забавлява.

Това обаче се превърна в проблем и то сериозен, защото Марин набързо беше обвинена, че се „забавлява прекалено“. Вярвате или не цяла седмица финландският премиер се обяснява и извинява за това, че намира време за забавление извън работните си ангажименти.

При това в самите видеоклипове няма нищо потресаващо – нито наркотици, нито съмнителни фигури, нито вулгарни сцени, нито пък са нарушени правила или закони, какъвто беше случаят с партитата на Борис Джонсън по време на локдауна. Т.е. тук няма данни нито за престъпления, нито за сериозно погазване на моралните норми.

Дали отива на един премиер да се кълчи и да вие с цяло гърло – едва ли. Но това не са кадри от официални събития, а от празненства в тесен приятелски кръг, такива които всеки един от нас има или поне е имал. Ясно е, че не показват човек в най-представителната му светлина.

И все пак Марин се извини, най-вече за снимка от резиденцията, в която други две жени (не тя) се целуват почти без горнище – скрили се зад табела с надпис „Финландия“. Дали това е проява на лош вкус и имиджов удар – на 100%, дали е престъпление – ни най-малко.

Да ви имаме проблемите

Може ли партито да вземе главата на Марин – тепърва ще се разбере. Но фактът, че това причини подобно политическо сътресение, показва колко далеч като народопсихология и проблеми сме от финландците. Или както се казва – „Да ви имам проблемите!“.

Ако Марин падне от власт, съвсем официално я каня да дойде да поработи у нас. За нейно успокоение ще ѝ кажа, че тук едно парти просто няма как „да я бутне“. Шкафчета с пачки и кюлчета, фалшиви декларации, съмнения за злоупотреби, подкупи и схеми не успяха да свалят никого. Стигнахме дотам, политици нагло да ни обясняват как няма нужда да се отчитат пред институциите, защото било сеир.

И докато тя пролива сълзи в ефир и си прави тестове за наркотици, тук извинението е непознат термин, а наличието на дрегерите и наркотични тестове би обяснило поведението на  много голяма част от родните ни политици.

На родна почва Марин има всички изгледи да спечели бъдещи избори – хем е млада, хем идва от чужбина, хем е жена, хем е носител промяна, хем ще увлече след себе си всички младежи, купонджии и противници на ковид ограниченията. Направо прогнозирам изборна победа.

Финландците да се учат от нас как се купонясва

Пък и като дойде у нас, може да вземе един-два бързи урока от родните ни политици за това как правилно се купонясва. Все пак и те са хора, и те душа носят. Нека тогава си припомним някои от най-култовите парти изяви на родите ни политически фигури и ще видите, че има на какво да ги научим финландците.

Започваме с бившия шеф на парламента Цецка Цачева от ГЕРБ. Освен да строява депутатите в зала Цачева отговаря за настроението на партийните мероприятия. Най-големият хит в кариерата ѝ е „Цъфнал ГЕРБ“.

Лидерът Бойко Борисов също има слава на голям купонджия, а танцът му със саби в Риад завладя социалните мрежи. Борисов дотолкова впечатли домакините си в Саудитска Арабия, че получи куп похвали и дори признаха, че българският премиер превъзхожда по умения със сабя американският президент Доналд Тръмп.

Президентът Румен Радев също не остава по-назад. Освен с добра физическа подготовка държавният глава се справя добре с музикалните инструменти и пеенето. Ето и доказателството, че буквално държи публиката на крака:

Доскорошната му приятелка, а днес открит противник Корнелия Нинова е безспорният парти лидер на страната. Всяка година в разгара на отпускарския сезон тя събира фенове от цялата страна на връх Бузлуджа за купона на годината. Хапване, пийване, музика и политически речи за настроение. Какво повече може да иска човек. И като истинският лидер прави – сама дава тон за купон.

По-умерен и традиционен в изявите си е доскорошният лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, днес почетен председател на партията. Той не изневерява на стила си и както в политиката, така и в празненствата залага на българското и патриотичното.

В същата патриотична стилистика се изявява и едно от по-новите лица на родната политическа сцена - Асен Василев. Макар и кратка изявата му е пламенна и силно въздействаща - напомня на речите му от парламентарната трибуна.

Най-опитният парти учител на Санна Марин е Волен Сидеров. И ако сега повелителят на китарата е Васко Жабата, то факирът на барабаните е не друг, а лидерът на „Атака“. Талантът на Сидеров излиза извън рамките на отделните жанрове и се изявява еднакво добре в „дуети“, както с Преслава така и с Гери Никол.

Сидеров поддържа имиджа на лошо момче и рок звезда и извън сцената, арестуване е не веднъж и два пъти за нахлуване в обществени сгради и често налита на бой и на скандали. И все пак нито една от тези изяви не му е коствала политическата кариера.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:44, 25 авг 22

Василена, многооо си се изложила с тази жълта статия. Политиците са хора, и е задължително да се радват на живота, тъй като работата им е стрес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама