Германски издател изтегля „Винету“ заради обвинения в расизъм

14:10, 28 авг 22 / Култура 25 1520 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Едно от водещите германски издателства - „Ravensburger Verlag, изтегли две предстоящи книги от каталога си заради обвинения в расизъм, съобщава „Гардиън“. 

Става дума за „Винету“ - любимия индиански герой на поколения, включително на бившия български премиер Бойко Борисов. Литературният дебют на персонажа е през 1875 г., но предстоящите два романа в каталога на „Равенсбургер“ няма да излязат, а издателството обмисля и дали изобщо да публикува романи за „Винету в бъдеще. Спрени са както продажбите към книжарници, така и поръчките в „Amazon“ от вторник насам. Издания на „Винету“ от други издателства са все още достъпни, отбелязва „Гардиън“.

От издателството коментират, че действието им е в отговор на „множеството негативни реакции, свързани и с премиерата на скорошния филм „Младият вожд Винету“. Решението на „Ravensburger Verlag“ повдигна въпроса дали не трябва да бъде изтеглен от показ и филмът. 

Карл Май, авторът на „Винету, умира през 1912 г. Той е считан за първия автор на бестселъри на немски език и е един от най-продаваните германски писатели на всички времена. Романите му, които първоначално започват като подлистници във вестници, са продадени в около 200 милиона копия по света и са преведени на над 40 езика. 

Историите в тях проследвяват приятелството между Олд Шатърхенд - немски имигрант в САЩ и разказвач, и Винету, вожд на апачите и негов кръвен брат. Карл Май, очевидният прототип на Олд Шатърхенд, не е излизал никога извън Германия до момента, в който романите му носят световна слава. След това посещава САЩ веднъж, и то само в района на Ню Йорк. 

По книгите са създадени безброй филмови адаптации, известни като „зауеркраут уестърни (зауеркраут е традиционно немско ястие - кисело зеле), театрални пиеси и др. „Винету“ е еднакво обичан в Източна и Западна Германия по време на Студената война. След обединението продължават да се организират Винету-фестивали, най-популярният от които - в Бад Зедеберг - привлича около 250 000 души годишно. Романите на Карл Май са толкова популярни, че дори нацистите се отказват да ги забранят, въпреки че противоречат на техните расови идеали чрез героизирането на цветнокожи. Смята се, че дори Адолф Хитлер е бил фен на „Винету“, припомня „Гардиън“, цитиран от „Сега“.

В днешни дни обаче социалните медии повдигнаха разгорещен дебат за това, че индианските романи възпроизвеждат расистки стереотипи, чиито корени са в колониализма. Обвиняват ги в „културна апроприация заради начина, по който описват коренните жители на Америка. Според някои коментатори, цитирани от „Die Zait“, провинциалната идилия, която Май описва, е „лъжа, която изцяло подменя геноцида на коренното население, несправедливото отнемане на земята им от белите заселници и разрушаването на техния естествен хабитат“. 

Таблоидът „Билд“ поведе обратна кампания, наричайки подобни реакции „истерия“ и „изгаряне на кладата на героя от нашето детство“. Директорът на „Ravensburger Verlag“ Клеменс Майер заяви, че книгите трябва да бъдат разглеждани в историческа перспектива, срещу която те противопоставят „романтизирана картина с много клишета“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама