Окончателно: България няма да предаде на Русия Алексей Алчин

11:55, 25 авг 22 25 1994 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
 

Апелативният съд във Варна отказа екстрадицията на Алексей Алчин в Русия. Магистратите отмениха решението на Окръжния съд в града, който разреши екстрадицията на руския гражданин.

Руските власти поискаха България да предаде руснака заради старо обвинение за укриване на данъци, но защитата му твърдеше, че обвинението е политически мотивирано. Преди Русия да поиска екстрадицията му, Алчин участва в протест срещу руската инвазия в Украйна и изгори руския си паспорт в знак на несъгласие с войната.

Апелативният съд отмени и мярката за неотклонение на Алчин и той излиза на вобода. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Защитата на руския гражданин изтъкна, че неговото предаване в Русия се иска във връзка с изразената от него политическа позиция. Те посочиха, че след задържането под стража през юни тази година в България, той е поискал от българските власти политическо убежище. Прокурорът отговори, че подобно искане може да бъде ценено единствено, ако е подадено преди задържането на лицето във връзка с исканата екстрадиция.

По време на делото за задържането на Алчин прокуратурата, както окръжната, така и апелативната, застана на страната на руските власти и пледира, че извършеното престъпление не е политическо, а икономическо и то извършено през 2015 г. Руските власти започнали издирването през 2018 г. и след като лицето не било установено, било обявено за международно издирване - т.е. далеч преди избухване на военния конфликт между Русия и Украйна.

Вчера апелативният съд изслуша двама свидетели - жената, с която Алчин живее и Генадий Гудков - бивш депутат от Руската дума, който живее във Варна. Гудков посочи, че в Русия отдавна не се спазват правата на човека и дори за споменаване на думата "война" за войната в Украйна, можеш да получиш от 3 до 5 години затвор, предаде БГНЕС.

Рискът Алчин да бъде екстрадиран стана причина журналисти, преподаватели и правозащитници да поискат президентът Румен Радев да му даде политическо убежище. Българският евродепутат Радан Кънев призова Европейската комисия да издаде ясна препоръка към страните членки на ЕС за спиране на всички процедури за екстрадиране на руски граждани от ЕС към Руската Федерация, припомня „Свободна Европа“.

От началото на войната Русия получава постоянни откази за екстрадиция от Европа

Наскоро „Комерсант“ обяви, че Генералната прокуратура на Русия е получила от колегите си от Европа 43 отказа за екстрадиция след нахлуването на Москва в Украйна. Много членки на ЕС отказват да екстрадират дори осъдените за убийство и лица, занимаващи се с проституция на непълнолетни. Генералната прокуратура на Русия се оплаква, че от началото на войната, повечето европейски страни на практика постановяват постоянни откази за екстрадиция.

Ако през първите два месеца на 2022 г. Русия е получила само четири отказа, то през март-май тази година те вече са 43. Посочват се много държави, които са го направили, включително Австрия, Германия, Великобритания, Италия, Полша и Чехия. За този период само Германия е отказала да екстрадира 13 обвинени и то за престъпления от общ криминален характер, пише „Сега“.

Единственият известен случай на екстрадиране през последните месеци е от Испания, която е върнала на Русия Инеса Бранденбург, бивш служител на Сибирската банка за реконструкция и развитие (СБРР). Тя е била върната по обвинение  в кражба на 561 млн. рубли от СББР, съобщават Новая газета и РИА Новости. Делото е от 2018 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама