Руски удар по жп гара в Украйна в Деня на независимостта

09:01, 25 авг 22 25 2317 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
 
 

22-ма души загинаха, а над 50 са ранени при удар по селото и жп гарата Чаплино в Днепропетровска област снощи. Ударът бе извършен в Деня на независимостта, на който Украйна отбелязва излизането си от СССР през 1991 г. 

„Чаплино е нашата болка днес. Към тази минута има 22-ма загинали, от които петима са изгорели в колата, загинал е тийнейджър, който е на 11 години, руска ракета е разрушила къщата му. Издирвателно-спасителните операции на гара ще продължи“, каза украинският президент Володимир Зеленски.

Кирило Тимошенко, заместник-началник на канцеларията на президента на Украйна, уточни, че по село Чаплино, както и по гарата са нанесени общо пет ракетни удара. Четири вагона са се запалили.

Атаката стана малко преди Зеленски да произнесе реч пред Съвета за сигурност на ООН.„Току-що получих информация за руски ракетен удар по железопътна гара в Днепропетровска област... Най-малко 15 души са загинали, а около 50 са ранени. Това е нашият живот. Ето как Русия се подготвя за Съвета за сигурност. Спасителите работят на място, но за съжаление броят на жертвите може да се увеличи. Такова е нашето всекидневие“, каза той, цитиран от „Сега“.

.

Зеленски допълни, че Русия трябва безусловно да спре ядреното изнудване и напълно да се изтегли от Запорожката атомна електроцентрала.

В началото на заседанието на Съвета за сигурност генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза: „Днес е тъжен и трагичен ден. Шест месеца откакто на 24 февруари започна руската инвазия в Украйна. През този опустошаващ период хиляди цивилни бяха убити и ранени, сред тях и стотици деца. Безброй други изгубиха близък, приятел и любим. Светът видя тежки нарушения на международните норми за правата на човека и международното хуманитарно право“.

НИЕ ИСКАХМЕ МИР, СЕГА ИСКАМЕ ПОБЕДА

Часове по-рано, в емоционална реч по повод „Деня на знамето“ (националния празник на Украйна), президентът Володимир Зеленски каза кога ще настъпи краят на войната, започната от Русия точно преди 6 месеца. „Какво за нас е краят на войната? Ние казвахме: мир. Сега казваме: победа“, заяви той в чест на Деня на независимостта на страната.

 „Никой окупатор не се чувства в безопасност на нашата земя. Всички колаборационисти знаят, че нямат бъдеще. И всички ние не просто вярваме - ние виждаме, че държавата ни има перспектива“, продължи той. Във видеопосланието си той се обърна към Русия със следните думи: „Не ни интересува каква армия имате, интересува ни само нашата земя. Ще се борим за нея докрай“. И добави: „Няма да се опитваме да намерим разбирателство с терористите. За нас Украйна е цяла Украйна. Всички 25 региона, без никакви отстъпки или компромиси“, Президентът специално изтъкна, че Крим е неизменна част от Украйна и държавата ще си върне окупираните от Русия градове.

После продължи: „Ние няма да седнем на масата за преговори от страх, с насочено оръжие към главите ни. За нас най-ужасни са не ракетите, самолетите или танковете, а веригите. Не окопите, а оковите“. 

$3 МЛРД. ОТ БАЙДЪН ЗА ЧЕСТИТКА

Американският президент Джо Байдън обяви нова военна помощ за Украйна на стойност близо 3 милиарда долара, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„САЩ са решени да подкрепят украинския народ в момент, когато той продължава да се бори в защита на суверенитета си. В рамките на този ангажимент съм горд да обявя нашия най-голям досега пакет военна помощ на стойност близо 2,98 милиарда долара, включващ оръжие и военно оборудване“, посочи Байдън в изявление по повод украинския празник.

Американският президент отбеляза, че помощта ще позволи на Украйна да придобие системи за противовъздушна отбрана, артилерийски системи и боеприпаси за тях, дронове, радари и друго оборудване. Целта е да бъде „гарантирано, че (страната) ще може да продължи да се отбранява в дългосрочен план“, предаде Асошиейтед прес.

„Зная, че мнозина украинци посрещат този Ден на независимостта със смесени чувства, тъй като хиляди (техни сънародници) бяха убити или ранени, милиони - прокудени от домовете си, а толкова много други станаха жертва на руските жестокости и атаки“, каза Байдън. „Шестте месеца непрестанни атаки само засилиха гордостта на украинците от себе си, тяхната страна и 31-годишната им независимост“, добави той.

За разлика от предишни пакети, новата военна помощ до голяма степен е предназначена да помогне на Украйна да гарантира своите средносрочни и дългосрочни отбранителни нужди, съобщиха служители, запознати с въпроса. Служители казаха, че помощта ще включва финансови средства за микродронове „Пума“, по-големи разузнавателни дронове „Скан ийгъл“, които може да бъдат изстрелвани от катапулт, както и британски дронове „Вампайър“, които може да бъдат пускани от кораби.

54 МЛН. ПАУНДА ОТ БОРИС ДЖОНСЪН И ОРДЕН НА СВОБОДАТА

Британският министър-председател Борис Джонсън посети Киев, където приветства „силната воля на украинците да се противопоставят“ на руската инвазия, докато страната празнува Деня на независимостта си и отбелязва навършването на шест месеца от войната, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. 

Великобритания обяви и нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 54 млн. паунда. Съобщението беше направено от офиса на Борис Джонсън. „Пакетът от помощи на стойност 54 млн. паунда включва 2000 нови безпилотни летателни апарата и противотанкови дронове камикадзе, които ще позволят на Украйна да проследява по-добре руските сили и да ги таргетира. Този пакет от безпилотни летателни системи ще увеличи настоящите възможности на Украйна, ще подобри възможностите ѝ за откриване на цели на големи разстояния и за отбранително насочване. Той включва 850 ръчни микродронове Black Hornet, които са специално проектирани за използване в градове и села и се използват за откриване на приближаващи се вражески сили“, се казва в изявлението.

По-късно украинският президент Володимир Зеленски връчи Ордена на свободата на британския министър-председател. „Имам честта да връча на Борис от името на всички украинци Ордена на свободата, тази награда напълно отразява това, което той прави за нашата страна и за цяла Европа“, цитира Зеленски информационната агенция РБК-Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама