Зрелостниците разсъждаваха за словото и паметта в „Паисий“ на Вазов

15:55, 25 авг 22 25 2302 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
„Слово и памет в одата „Паисий“ на Иван Вазов“. Това бе темата, по която писаха зрелостниците, които избраха да създадат интерпретативно съчинение на държавния зрелостен изпит по български език и литература. 

Съчинението, което е върху изучавана творба, предполага младите хора да формулират ясна теза по темата, да я аргументират, а също и да коментират използваните изразни средства.

Втората възможност по 41. задача беше да се пише есе със заглавие „Съмненията - приятели или врагове“. Темата не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения. И в двата варианта от зрелостниците се изискваше да създадат текст в рамките на 4 страници.

В частта, чрез която се проверява познаването на изучаваните произведения и способността за тълкуването им, имаше задача да се открие темата в откъс от неизучавана творба, а в друга – да се съпостави интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст. Като изучаван текст се падна „История“ на Никола Вапцаров, а като неизучаван – „Бойното поле при Сливница“ от Иван Вазов.

Министерството на образованието и науката публикува теста с верните отговори (може да ги видите ТУК).

На днешния изпит се явиха 6 111 души. В МОН до момента има информация за две анулирани работи (във Велико Търново и Враца).

До 8 септември ще са готови резултатите от изпита. Максималният брой точки на матурата е 100. Съчинението или есето носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които са за оценка „Среден (3)“. 

Близо 14 000 зрелостници ще се явят на поправителни матури, които ще се проведат от 25 до 29 август. Задължителна е матурата по български език и литература. Вторият зрелостен изпит е по желание. Зрелостниците могат да се явят и на трети изпит, ако желаят.

Изпити ще има в 667 училища. На тях се явяват зрелостници, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване. С провеждането на изпитите са ангажирани 2920 квестори, съобщиха от МОН.

Утре (26 август) ще се проведе изпит по профилирани предмети, избрани от зрелостниците. Очаква се на него да се явят 2 401 зрелостници. Те избират между 24 предмета, в които влизат и различните нива на чуждите езици. В същия ден е и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (теория на професията), за който заявленията са над 2 800.

Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат на 29 август. На матура по желание са поискали да се явят 996 зрелостници. Те избират между 15 предмета, включително различните нива на езиците спрямо Европейската езикова рамка. От 8.30 часа ще бъдат матурите по математика, философия, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование по общообразователната подготовка, а по руски език - по профилираната. От 14 часа на 29 август ще се проведат и изпитите по английски, руски, немски език, по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда. Те са върху знанията от общообразователната подготовка.

Зрелостниците трябва да носят удостоверението си за допускане до изпит и документ за самоличност. Необходимо е също да се явят в училището поне 30 минути преди началото на матурата. На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама