MAX Sport ще излъчи световното първенство по волейбол

13:40, 24 авг 22 / Спорт 25 1504 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

MAX Sport ще излъчи световните първенства по волейбол за мъже и жени, които ще се проведат в края на лятото и началото на есента. Първо е шампионатът при мъжете, който ще се проведе в Полша и Словения между 26 август и 11 септември. От 23 септември до 15 октомври пък е шампионатът при жените, а негови домакини ще са Нидерландия и Полша.

И на двата шампионата сред участниците е България, като съвсем естествено представянето на националните ни тимове ще бъде фокус в програмата на MAX Sport. Отборите ни ще имат тежки препятствия по пътя си към добро представяне, като особено трудна изглежда задачата за мъжкия ни тим.

Първенството при мъжете ще се проведе в много по-различен формат, спрямо предишния
шампионат преди четири години, когато България бе домакин, заедно с Италия. Сега 24-те отбора участници са разделени в 6 групи по 4. Втора групова фаза няма да има и се преминава директно към фазата на елиминациите, която ще включва общо 16 тима. Към нея ще продължат отборите, заели първите две места във всяка група, плюс четирите състава с най-добри показатели, от заелите трета позиция. България бе сред поставените в най-ниската урна, което отреди доста тежък жребий и тимът ни попадна една от най-трудните групи, където съперници са домакинът Полша, САЩ и Мексико.

Всички мачове от група С ще се играят в Катовице, като България стартира с мач именно
срещу домакина Полша на 26 август от 21:30 ч. Срещата със САЩ е на 28 август от 18:30 ч., а
срещу Мексико „лъвовете“ се изправят на 30 август от 18:30 ч. Тези двубои, както и най-
интересното от първенството ще бъде излъчено в каналите на MAX Sport.

Разпределение на отборите в груповата фаза на FIVB World Championship 2022 за мъже:
Група А: Украйна (зае мястото на Русия), Сърбия, Тунис, Пуерто Рико
Група В: Бразилия, Япония, Куба, Катар
Група С: Полша, САЩ, Мексико, България
Група D: Франция, Словения, Германия, Камерун
Група Е: Италия, Канада, Турция, Китай
Група F: Аржентина, Иран, Нидерландия, Египет

След приключването на груповата фаза, класиралите се напред, ще се изправят на осминафиналите между 3 и 6 септември, четвъртфиналите ще са на 7 и 8 септември, полуфиналите на 10 септември, а мачът за третото място и големият финал ще са на 11 септември. Мачовете от финалната четворка ще се играят изцяло в Полша.

Броени дни след финала при мъжете ще започне и първенството при жените. Форматът ще е
различен в сравнение с мъжкия турнир. 24-те участника при жените първоначално са разпределени в четири групи по шест отбора. Заелите първите четири места продължават към втората групова фаза, при която се оформят нови две групи от по осем отбора. След края на втората групова фаза осем отбора продължават към директните елиминации.

Българският отбор е в група С, където съперници ще са олимпийският шампион САЩ,
настоящият световен първенец Сърбия, Германия, Канада и Казахстан. Първият мач ще е сред най-важните, тъй като в него „лъвиците“ ще се изправят срещу един преките съперници за място сред първите четири в групата – Германия. Този двубой е на 25 септември от 20:00 ч., а на следващия ден, 26 септември, от 17:00 ч. България се изправя срещу Сърбия. Тези две срещи са в Арнем, а след тях тимът ни се мести в Полша и следващите три мача са в Лодз. Първи от тях е двубоят с другия фаворит в групата – САЩ, на 29 септември от 20:00 ч. На 30 септември от 17:00 ч. е ключовият сблъсък с Канада, а участието за тима ни в първата групова фаза приключва срещу Казахстан на 1 октомври от 14:00 ч.

Във втората групова фаза отборите заели първите четири места в група С, ще оформят нова
група с първите четири тима от група В.

Разпределение на отборите в груповата фаза на FIVB World Championship 2022 за
жени:
Група А: Нидерландия, Италия, Белгия, Пуерто Рико, Камерун, Кения
Група В: Полша, Турция, Доминиканска република, Република Корея, Тайланд,
Хърватия
Група С: САЩ, Сърбия, Германия, България, Канада, Казахстан
Група D: Бразилия, Китай, Япония, Колумбия, Аржентина, Чехия

След края на първата груповата фаза заелите първите четири места от група А и група D и тези от група В и група C, ще направят две нови групи. Във втората групова фаза, отборите ще играят само срещу тимовете, срещу които още не са играли, и ще се вземат предвид точките срещу съперниците, срещу които вече са играли по време на първата фаза. След края на втория етап, заелите първите четири места в двете групи се класират на четвъртфиналите.

Първата групова фаза ще се проведе между 24 септември и 2 октомври, втората групова фаза е между 4 и 9 октомври, четвъртфиналите са на 11 октомври, полуфиналите са на 12 и 13
октомври, а мачът за бронза и финалът са на 15 октомври. Шампионският двубой ще се изиграе в Апелдорн (Нидерландия). Всичко най-интересно от първенството при жените, включително и мачовете на България, ще бъдат предавани по MAX Sport.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама