Служебният кабинет смени и ръководството на АЕЦ „Козлодуй“

13:20, 24 авг 22 25 2280 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов и заместникът му Александър Николов са били уволнени след подмяна на управителния съвет. Това е станало на заседание на съвета на директорите на БЕХ, който притежава оператора на атомната централа. 

Местата им ще заемат Георги Кирков и Андрей Красночаров. Промените все още не са вписани в Търговския регистър, но Михов е заявил пред „Mediapool“, че ще обжалва решението. Подоба намерение е изразил и Николов пред БНР. 

Както и при предишни подобни кадрувания, не е ясно какви са мотивите за уволненията. Михов и Николов също твърдят пред БНР, че не са им били оповестени.

Кои са предложените нови членове?

Георги Кирков е заместник-кмет на община Козлодуй от март 2020 г. Преди това е бил директор „Икономика и финанси“ в ядрената централа, но е бил уволнен от Михов. Кирков е бил и член в Съвета на директорите на „Атоменергостройпрогрес“, която е собственик на регистрирана в Сейшелите фирма. От там е уволнен през 2004 година. Бил е и управител на „Интерприборсервиз“ през 2016 година. В това дружество акционери са АЕЦ „Козлодуй“, украинският фонд за държавна собственост и още две фирми - руска и украинска. През юли това дружество е подало иск за обявяване в несъстоятелност.

Андрей Красночаров досега е бил главен механик за изпълнението на ремонтите в АЕЦ „Козлодуй. През 2012 година Красночаров е обявен за енергетик на годината от Българска браншова камара на енергетиците. Той също така има черен колан, втори дан по тайкуондо от 1999 година.

Поредна рокада

Това е поредната смяна в енергийно дружество на БЕХ след отстраняването на почти цялото ръководство на „Булгаргаз. Очакванията бяха рокади да има и в самият енергиен холдинг, но засега те не се оправдават, а изглежда ръководството на БЕХ приема исканията на служебния кабинет.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама