ДБ обвиниха служебното правителство, че „неизбежно“ продава България

13:13, 23 авг 22 / Политика 25 1893 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Демократична България се обявява категорично против връщането на „Газпром като доставчик на газ за България и настоява за ясна позиция по действията на служебното правителство от всички политически сили, които се определят за изповядващи евроатлантически ценности. Това се посочва в позиция на обединението, изпратена до медиите, във връзка с решението на служебното правителство да поднови преговорите с „Газпром експорт“ за възстановяване на доставките на газ.

Преговорите с „Газпром“ вече били неизбежни

Призоваваме тишината на политическите сили, които ще участват в предстоящите парламентарни избори, да спре и да отворим широко очите си за настъпващото предателство на служебния кабинет“, посочват от „Демократична България“.

Според тях служебното правителство продава България, като неотклонно се опитва да върне страната в зависимост от Кремъл. „Със съзнателно „пропускане“ на възможности да осигури газови доставки от други източници, включително и вече договорени, кабинетът „Донев“ използва най-ефективното оръжие - страха и манипулацията, за да убеди обществото в неизбежността на завръщането към „Газпром“, изтъкват от обединението. 

Правителството се скри зад представители на работодателите и синдикатите в реализирането на очевидния план за връщане към руската газова зависимост. Направи българския бизнес и работещите говорители на техните неверни и откровено лъжливи твърдения. Кабинетът „Донев“ се доказа като основно оръжие на Кремъл в хибридната война в България и авангард във войната на Путин с демократичния свят“, се казва още в позицията им.

Оттам отново посочват, че е невярно твърдението, че цените, предлагани от Газпром, са най-добри. „Поискаха преговори с „Газпром“, защото това били най-добрите цени - едно дълбоко невярно твърдение. Очевидно доставките по азерския договор са с пъти по-благоприятни ценови условия, защото зависят от цената на петрола. Руският газ по договора, валиден до края на годината, няма да е чувствително по-евтин от всеки друг газ, защото 70 на сто от цената му се формира от борсата, а там цената расте. От нахлуването на руските войски в Украйна Путин шантажира европейските страни с пускането и спирането на газ, с което доказа, че Кремъл не е надежден партньор, за какъвто петата колона на руските интереси претендира“, смятат от ДБ. 

Те подчертават, че връщането към договора с „Газпром“ ще зачеркне шансовете на България да търси неустойки за това, че едностранно бяха променени условията за плащане през април. „Ако България изпълни руските условия и започне да плаща в рубли, ще изпитаме национално унижение, сравнимо с искането ни да станем 16-а съветска република“, предупреждават от обединението. 

От „Демократична България“ призовават правителството спешно да изработи план за компенсиране на домакинствата и бизнеса, като строго се таргетират според степента на претърпени преки вреди за бизнеса и ясен критерий за енергийна бедност за домакинствата. Препоръчват и да се създадат ясни стимули за преминаване към друг вид гориво там, където е възможно, с цел допълнително намаляване на зависимостта ни от природния газ. „Демократична България неведнъж е предупреждавала, че връщането към газови доставки от „Газпром е пагубно за националните ни интереси. България не може да си позволи да се обвързва с основното геополитическо оръжие на имперския режим на Путин. Продължаваме да настояваме да се осигурят алтернативни доставки, каквито възможности има и неведнъж сме ги посочвали“.

От ДБ формулират и няколко въпроса към служебния кабинет:

  1. Кой ще поеме валутния риск, ако се приеме ултиматумът на Москва за плащане в рубли?
  2. Колко и какво ще загуби България отказвайки се от възможността да поиска компенсации за неизпълнение на договора от страна на Русия, ако сега приеме ултиматума за плащане в рубли и се откаже от оригиналните условия по договора?
  3. Как рискът Москва да ограничи или спре доставките през зимата не ни хвърля в сериозна газова криза? 
  4. Чии интереси обслужи, отказвайки 6 от 7-те танкера, част от действията на Европейската комисия по осигуряване на алтернативен газ за Европа?
  5. Защо служебното правителство не поиска от Гърция и Турция свободни слотове за втечнен газ на най-високо политическо ниво?
  6. Какво не знаем, за безрезервната вяра на служебното правителство в геополитическото оръжие на Кремъл наречено Газпром“?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Васил 09:11, 25 авг 22

А пък ДБ имат поръчение не да продадат, а да подарят държавата на Прокопиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама