Албания арестува двама руснаци и един украинец по подозрения в шпионаж

13:23, 21 авг 22 / Свят 25 2139 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Албанските власти са арестували двама руснаци и един украинец, които са се опитвали да влязат във военен завод в централна Албания в събота, става ясно от изявление на министерството на отбраната на страната. Албанският премиер Еди Рама каза, че тримата чужди граждани са „заподозрени в шпионаж“.

Според информация на министерството на отбраната двама албански войници са били ранени, след като са се опитали да попречат на тримата чужди граждани - двама мъже и една жена - да снимат оръжейния завод „Грамш“. Съоръжението се намира на около 80 километра южно от столицата Тирана.

„Офицерите, които охраняваха завода, реагираха незабавно, но при усилията им да спрат тримата чужди граждани, двама наши войници бяха ранени“ от един от нападателите, който използвал парализиращ спрей, се казва в съобщението, цитирано от „Свободна Европа“.

Животът им не е в опасност, уточняват албанските власти. Тримата чужди граждани са задържани на място, а превозното им средство е иззето, съобщиха от министерството. Полицията съобщи, че е започнало разследване на инцидента.

Военният завод „Грамш“ отваря врати през 1962 г., за да произвежда автомати AK-47, познати още като автомати Калашников. След падането на комунизма в Албания през 1990 г. той спира производството и вместо това започна да разглобява стари калашници и други малки оръжия. В него се ремонтират и други армейски оръжия.

Албания, която е член на НАТО от 2009 г., категорично осъди непровокираното нахлуване на Русия в Украйна и се присъедини към санкциите на Европейския съюз и САЩ срещу Москва.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама