Атака с дрон срещу щаба на руския Черноморски флот в Севастопол

12:23, 20 авг 22 25 2334 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия съобщи за нови украински атаки с дронове в петък вечерта, ден след като избухнаха експлозии близо до военни бази в контролирани от руснаците райони на Украйна. Взривове имаше и на територията на самата Русия, което е знак за увеличаващите се възможности на Украйна да удря по цели, които се намират далеч от фронтовите линии.

През миналата седмица имаше огромни взривове в руска военновъздушна база в Крим, а по оценки на западното разузнаване атаката е извадила от строя поне половината руска бойна авиация в района на Черно море, пише Mediapool.

Руските информационни агенции РИА и ТАСС съобщават, че руските противовъздушни сили са се задействали близо до Евпатория в петък вечерта. Видео, публикувано от руски уебсайт, показва нещо като ракета земя-въздух, която поразява цел в Крим. Ройтерс уточнява, че истинността на видеото все още не е проверена.

ТАСС цитира руски служител, според когото руските противовъздушни сили са свалили шест украински дрона, атакували град Нова Каховка, източно от Херсон. Украйна казва, че връщането на Херсон е един от основните ѝ приоритети на този етап от войната.

Отделно руски военни в Крим казват, че са свалили неопределен брой украински дронове над Севастопол. „Украинските въоръжени сили подариха на руснаците вълшебна вечер“, каза Серхий Хлан, член на регионалния съвет на Херсон, който бе разпуснат от руските окупационни сили.

Предишната вечер беше съобщено за множество експлозии в Крим, включително по цели близо до Севастопол и един удар по щаба на руския Черноморски флот. Имало е поразени цели в Керч близо до Кримския мост, който свързва полуострова с Русия.

На руска територия две села бяха евакуирани след експлозии в склад за боеприпаси в Белгородска област. Обектът се намира на повече от 100 км (60 мили) от украинската територия

Властите в Киев се въздържат oт официални коментари за инциденти в Крим или в Русия, но неофициално има намеци, че стоят зад атаките, извършени с ракети с голям обсег и саботажни групи.

Русия отрича украинските успехи в Крим, но през тази седмица бе уволнен шефа на руския черноморски флот.

Украйна се надява, че възможностите да удря руски цели далеч зад фронтовата линия може да обърнат хода на конфликта, прекъсвайки линиите за доставки на окупаторите.

САЩ подготвят нов пакет в помощ за сигурността на Украйна, който се оценява на 775 милиона долара и включва дронове за наблюдение, устойчиви на мини превозни средства. От миналия месец Украйна разполага с доставени от Запада ракети, за да нанася удари зад руските линии.

Някои от поразените руски цели обаче са извън обхвата на боеприпасите, които западните държави са обявили, че са изпратили в Украйна. Това води до множество предположения, че Украйна е въвела в употреба своите собствени ракетни комплекси Гром-2, които могат да поразяват цели на разстояние 300 км.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама