„Капачки за бъдеще“ даряват две неонатални линейки до края на годината

09:57, 20 авг 22 25 2680 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Съвсем скоро ще дарим втората, а до края на годината ще дарим и третата детска неонатална линейка. Това обяви основателят на благотворителната инициатива „Капачки за бъдеще“ Лазар Радков пред БГНЕС.

През първите две години от създаването на кампанията, благодарение на събраните капачки, бяха дарени 22 кувьоза на 22 болници в страната, като те са спасили живота на повече от 1000 бебета. През 2020 г. на 14 болници бяха дарени 40 медицински апарата, които също са помогнали на стотици деца. Още на следващата 2021 г. „Капачки за бъдеще“ дари първата детска неонатална линейка.

Кампаниите се провеждат в около 30 от градовете в цялата страна, като освен капачки от една година се събират и метални кенчета. „Този път продължаваме с кенчетата. Щом сме започнали, няма отказване“, категоричен е Радков.

През пролетната кампания тази година започна и пробно събиране на пластмасови бутилки в столицата. „Като цяло добре се получи, не бяха кой знае колко големи количествата, но ще продължим, защото искаме да стимулираме хората да събират разделно и да им покажем всъщност, че отпадъците могат лесно да се събират и могат да помагат“, каза той.

За да участват в кампанията хората могат да събират пластмасови капачки от сокове, вода, мляко, газирани напитки и т.н. „Въпреки, че препоръчваме на хората, разбира се, всички тези неща, които са богати на захар и на всякакви оцветители, да ги консумират в минимални количества“, заяви основателят на „Капачки за бъдеще“. 

Той обясни, че най-често срещаните бутилки са тези от вода, както и от газирани напитки.

„Доста хора споделят всъщност, че откакто събират капачки, са намалили малко или много и консумацията на газирани напитки, и употребата на пластмаса“, подчерта Лазар Радков. Според него така освен на благотворителност хората се научават и да събират разделно отпадъците не само за кампанията, но и като рециклират отпадъците си в цветните контейнери, които са предназначени именно за тази цел. Той обаче призова контейнерите да бъдат изпразвани по-често, защото по някой път са препълнени.

Следващата кампания на „Капачки за бъдеще“ може би ще бъде в средата на октомври.

На въпроса дали следващата кампания на „Капачки за бъдеще“ ще бъде като един вид призив за бъдещите управляващи, Лазар Радков отговори: „Тя всяка кампания е призив за всички управляващи, които управляват и които идват на власт, защото има много неща, които имат нужда да се подобрят и да се реформират в държавата. Сега да седнем да си говорим, с дни няма да ни стигне времето. Истината е, че управляващите трябва повече да комуникират с хората, да комуникират повече с доброволческите организации като „Капачки за бъдеще“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама