Отказаха ни отсрочка за 7-те американски танкера

17:55, 18 авг 22 / Политика 25 2573 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Американската компания Cheniere Energy е отговорила отрицателно на поисканото по-рано удължаване след 19 август на срока на офертата за доставка на 7-те танкера с втечнен природен газ. Това обяви министърът на енергетиката Росен Христов.

Затова правителството разглежда и други възможни опции – регистриран е интерес за доставки от страна на турски компании, „Булгаргаз“ е получил оферти за септември при добри условия, започват и разговори за увеличаване на доставяните количества от Азербайджан.

По думите на министър Христов преговорите с основни доставчици трябва да приключат до края на август.

Кутев: Поискали сме удължаване на срока за американските танкери

Стремежът ни е да осигурим природен газ, който да покрива 120-150% от нашите нужди и да можем да прехвърляме количества от един договор на друг. Така ще минимизираме риска както от геополитически, така и от технически сътресения, каза енергийният министър.

Търговската експлоатация на интерконектора Гърция – България (IGB) трябва да започне на 1 октомври. Министър Христов оцени като важна стъпка свързването на IGB с националната газопреносна мрежа, което бе обявено по-рано днес. Тази стъпка присъстваше в графика и бе изпълнена успешно, коментира енергийният министър. По неговите думи в момента газопроводът се тества – в него е вкаран газ под налягане и се проследява евентуално изтичане, което да бъде отстранено, пише offnews.bg.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:21, 18 авг 22

Много прост министър. Просто човекът си обслужва Путин и Газпром. Радев, наесен имаме импийчмънт!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама