Почина леля Мария, която биеше камбаните на „Св. Александър Невски“

11:21, 18 авг 22 25 2146 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На 93 години е починала Мария Зъбова, благодарение на която прекрасният камбанен звън на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ огласяваше десетилетия цяла София. Тя е починала във вторник на Успение Богородично, на своя имен ден.

Мария Зъбова е математик по професия, но от много години тя е човекът, който бие тежките камбани на храма „Св. Александър Невски“.

Родена е на 26 май 1929 г. в Чирпан в заможно семейство. Завършва Френския колеж „Сен Жозеф“ в Пловдив преди 9 септември 1944 година. Започва да работи като учителка по математика. Но от едно от училищата я уволняват заради донос, че посещавала църква, пише dir.bg.

След 9 септември 1944 г. семейството ѝ е преследвано от новата власт. Брат ѝ е убит в лагера край Ловеч, баща й е пратен в затвора, защото бил виден търговец. Заради вярата си самата тя е пострадала от тоталитарния режим - била е изгонена от гимназията, в която е преподавала.

В „Св. Александър Невски“ отива първо като хористка. През 1953 г. се запознава със съпруга си - Иван Петров - Йохан. Семинарист, богослов и солист в хоровата капела „Светослав Обретенов“ и в Софийската опера, той е автор на множество арии и църковнославянски песнопения.

Мария биеше всички камбани в храма, включително най-голямата - 12-тонната. Тя изтръгваше божествената мелодия с желание и вяра и не чувстваше никаква умора.

„Чувствам се много развълнувана, когато бия камбаните. Посещават ги много хора, включително и бележити българи”, каза тя преди време в ефира на Нова телевизия. „Моят смисъл е да привличам всички българи, които бяха разколебани по време на атеизма. Храмът е моят дом, понякога почти целия ден прекарвам тук”, допълни тя.
 

 

Екипът на Topnovini.bg изказва съболезнования на семейството, близките и приятелите на Мария Зъбова!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама