Протестът #ГаzWithMe освирка президента

21:12, 17 авг 22 25 2593 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Протестиращите от #ГаzWithMe освиркаха президента Румен Радев на излизане от Президентството. Те изпратиха президента с възгласи „Оставка“.

За трети път пред президентството се проведе протест под надслов #ГАZwithme. Участниците призовават работата по интерконектора с Гърция да бъде завършена веднага, както и да не бъдат подновявани преговорите с „Газпром“ за нов дългосрочен договор за доставка на природен газ.

На третия протест граждани носихаха плакати с надписи „Последно раздаване за Радев“, „Рубладжии, вие загубихте в живота, ще загубите и в борбата за пари“, „Слуги на Путин, изчезвайте с мръсна газ“, предаде „Свободна Европа“.

Бившият екоминистър Борислав Сандов каза, че в момента най-голямата опасност за страната е някой да реши да промени курса ѝ от евроатлантическа ориентация към периферията на политики, дирижирани от руската държава и лично от президента Владимир Путин.

„Кремъл, както видяхме, не се съобразява с търговски договори и е наивно да смятаме, че едно подновяване на договора с „Газпром“, би гарантирало в някаква степен енергийната сигурност на България“, добави Сандов, цитиран от БНР.

Според него това е добър момент за зелена трансформация в страната, чрез която да се постигне енергийна независимост. Той подчерта, че България не е голям потребител на газ.

Сандов призова служебното правителство да подпише договорите за 7-те танкера с американски втечнен газ в обявения срок до 19 август, за да има спокойствие за бизнесът и за хората.

Първата демонстрация за газова независимост се състоя в началото на месеца заради изявления от представители на служебната власт и информацията, че има проблеми около вписването на промени в управлението на проектната компания на газовата връзка с Гърция. Това потенциално би забавило финализирането ѝ в момент, когато официално България търси алтернативи на "Газпром".

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама