„Зелена библиотека“ отново в Столичния зоопарк

14:25, 17 авг 22 / София 25 2142 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Второто издание на „Библиотека в зоопарка“, част от кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки“, ще се проведе в Столичния зоопарк тази неделя, 21 авугст. Мястото е до езерото, където беше и първата Зообиблиотека.

Инициативата е и част от юбилейните чествания на Столична библиотека посветени на 60-години от обособяването на Сектора за история на София, съобщиха от зоопарка.

В програмата са включени:

- Изложба „Поздрав от София”, акцента на която е върху исторически места от гр. София, разказана през най-ранните илюстровани литографски картички на София, изпращани по света в последните години на 19 век, които са запечатали тогаващния облик на София.

- Изложбата с издания от редките и ценни колекции на Столична библиотека с тема зоология са представени в първия определител на птиците в България от 1909 г. на д-р Едвард Клей и учебници по зооология на български, руски, и арабски език, като най-стария е от 1866 г.

- Най-малките и любознателни посетители ще имат възможността да разгледат някои от първите издания за деца от български автори. Едни от тях са на П. Р. Славейков „Дребнии стихотворения за децата и отделенията“, 1888 г., „Стихотворения за малки деца“ от Иван Вазов, 1891 г., първият български роман за деца на Калина Малина „Златно сърце“, 1930 г. и др.

- Забавно-образователната игра „Литературен зоопъзел” ще включва от 7 до 10 животни от колекцията на зоопарка, които са на експозиция и в същото време са и популярни литературни герои.

- В зоопарка ще бъде и мобилната библиотека „Библиобус”, от която всеки ще може да заеме книги. На всеки желаещ Столична библиотека ще подари едногодишна читателска карта и книга по избор.

Зообиблиотеката ще бъде заредена с нови и интересни литературни издания.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама