Как да гласуваме с машина на 2 октомври? (СИМУЛАТОР)

14:07, 16 авг 22 / Политика 25 2471 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

На сайта на Централната избирателна комисия  вече е достъпен симулатор за машинно гласуване в и извън страната. 

Той може да бъде използван неограничен брой пъти от всеки желаещ да възпроизведе основните операции за упражняване на вот с устройствата.

За да гласува, избирателят първо трябва вземе (кликне върху) смарт картата, която автоматично се поставя в машината.

След това на екрана се зарежда изборната бюлетина – в ляво имената и номерата на партиите и коалициите, а в дясно в кръгчета номерата на кандидат-депутатите в предизборните листи, които дават възможност за гласуване с преференции.

Както и при реалното гласуване, и тук има възможност избирателят да преминете на следващата страница, ако на първата не открива желаната от него политическа сила. За разлика от бюлетината за 2 октомври обаче, тук до номерата не стоят реални имена на партии или кандидат-депутати, а примерни такива.

След гласуването гласоподавателят може да направи преглед на избора си и при желание да го промени. Когато е готов, трябва да натисне бутона „Гласуване“, да вземе и сгъне (кликнете върху) разписката и да я пусне в непрозрачната кутия, а накрая извади смарт картата от машината.

Симулаторът е част от разяснителната кампания за гласуване с машините, провеждана от ЦИК. Обявена е и обществена поръчка за адаптиране на досега използваните разяснителни аудио и видеоматериали, както и плакати, свързани с вота.

Припомняме, че съгласно последните промени в Изборния кодекс във всички секции се гласува машинно, с изключение на тези с до 300 регистрирани гласоподаватели. По този начин се проведоха изборите за 46-ото и 47-мо Народно събрание, както и тези за президент.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ernastthops 13:39, 01 авг 23


Nicely put, With thanks.
will writing service personal essay writing service cheap essay writing service us

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама