България е заплашена от 8-цифрена санкция в евро заради незакрити депа

09:01, 16 авг 22 / Политика 25 2152 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Очаква се решение на Върховния административен съд за ТЕЦ „Брикел“. Присъствах на проверката на тогавашния министър Сандов. Основният проблем беше изпускането на неорганизирани емисии. Казано простичко – пуши отвсякъде. Това коментира пред bTV служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

„Трябва да се засили контролът. Към момента ТЕЦ „Брикел“ не работи. Предполагам, че планират ремонт“, добави тя.

Приоритетите в Министерството

Ще се направи одит за действията на предишното ръководство на Министерството на околната среда. Добрите практики ще бъдат запазени, а ако има неща, които считам, че трябва да са коригирани – ще го направим“, посочи Карамфилова.

„За този кратък период съм наясно, че ще фокусираме върху няколко неща. Едно от тях е наказателни процедури по отношение на неспазване на екологичното законодателство“, посочи тя.

Според нея фокусът на процедурите ще е насочен към основно към наказателната процедура за нарушение закриването и рекултивацията на депа за неопасни отпадъци. Наказателната процедура стартира през 2012 година. Предприети са действия, но ЕК обяви, че очаква в най-кратки срокове оставащите 12 депата да бъдат закрити.

Ако не бъдат закрити, се очаква еднократна санкция в размер на 8-цифрена сума в евро. При ново неизпълнение ще има санкция с всеки ден неизпълнение, подчерта министърът.

Седемте рилски езера

В момента се прави допълнителна оценка за Седемте рилски езера, уточни Карамфилова. В натоварените дни там има над 3 хил. души. В момента позитивът е, че са укрепени пътеки със скални материали, които са естествени, като предстои да се поставят и табели.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама