Талибаните отбелязват 1 година от връщането си на власт

10:25, 15 авг 22 / Свят 25 1469 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Талибаните обявиха днешния ден за празничен в Афганистан. По този начин те отбелязват една година от връщането си на власт след изтеглянето на Съединените щати и техните съюзници, сложило край на 20-годишното им присъствие в страната

Талибаните наредиха жените в телевизията да покриват лицата си

Припомняме, че на 15 август миналата година талибаните влязоха без съпротива в столицата Кабул след светкавична офанзива на цялата територия на Афганистан срещу правителствените войски. Управлението им бе белязано от дълбока хуманитарна криза и силно ограничаване на правата на жените. Към момента все още нито една страна не е признала правителството на талибаните. 

ЕС осъжда талибаните заради лошото отношение към жените

Междувременно говорителката по външни работи на ЕС Набила Масрали обвини талибаните, че „грубо нарушават и злоупотребяват с правата на афганистанските жени и момичета“ в страната, предаде ДПА. „Талибаните не създадоха приобщаваща политическа система и по този начин отрекоха стремежите на афганистанския народ“, каза в свое изявление тя.

Талибаните върнаха носенето на бурки на обществени места в Афганистан

ЕС също така осъди отношението към хазарейците и шиитите в Афганистан, както и „систематичните злоупотреби с техните икономически, социални, културни, граждански и политически права“. Потвърждавайки своя ангажимент към афганистанския народ ЕС призова талибаните – „де факто властите на Афганистан“ – да отменят политиките, нарушаващи задълженията на страната относно човешките права. „Афганистан не бива да остава сигурно убежище за терористи, както и заплаха за международната сигурност“, се казва в изявлението, цитирано от БТА.

Ще се завърне ли ислямският тероризъм?

Десетки жени излизат на протест

Днес се очаква десетки жени да излизат по улиците на Афганистан, за да осъдят ограниченията на техните права на образование, работа и свобода на движение.

Мирен протест се проведе и вчера вечерта по улиците на Кабул, където жените скандираха: „Храна, работа и свобода“. Той обаче бе нападнат и спрян от талибански сили, както това се случи и при предишни протести.

Що за хора са талибаните?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама