Първа онлайн книжарница за българи в чужбина

19:15, 13 авг 22 / Култура 25 1810 Шрифт:
Цветилена Симеонова

„Българска книга зад граница“ е първата онлайн книжарница, предназначена специално за сънародниците ни в чужбина. През платформата те могат да поръчат още учебници, календари, аксесоари за книги, знамена, игри, сувенири и дори чай, разказват за БТА нейните създатели – Цветелина и Стефан, брат и сестра на 27 и 23 години.

Мотивира ги най-вече липсата на достъп до българска литература. Мотото им е „Моята родина е там, където е библиотеката ми“. „Мисията ни е да помогнем и предоставим на всички българи зад граница възможност за лесен и бюджетен достъп до книги на роден език“, казва Цветелина. В момента тя продължава да работи и да живеe в Берлин, докато Стефан е в България и подпомага работата на локално ниво.

20% от българите не са прочели нито една книга през последната година

В „Българска книга зад граница“ могат да се намерят над 20 000 продукта. Книгите са голяма част от тях, но не единствената. Предлагат се, освен книги и учебници, помагала, списания, кръстословици, настолни игри, играчки, календари, сувенири, тефтери, аксесоари, дрехи с български мотиви, знамена, музика, дискове с детски песнички и стихове, та чак до везба и български чай.

Поръчки постъпват от цял свят, но логично на разпределението на сънародниците ни зад граница има най-много от Европа и САЩ. В топ 7 държави влизат Германия, Австрия, Белгия, Франция, Великобритания, Испания и САЩ.

„Предвид факта, че брат ми (Стефан) е в България, той се занимава с набавянето на книги на територията на страната. Работим както с големи, така и с малки издателства, и дори директно с автори и издатели, които сами разпространяват произведенията си. Искаме да дадем възможност на всеки, независимо колко голям е тиражът му или колко книги е издал, да разпространява чрез нас на българи зад граница“, разказа Цветелина.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама