Служебният кабинет е осигурил газ за септември

16:18, 12 авг 22 / Политика 25 2807 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

На 1 октомври по интерконектора трябва да текат търговски количества газ. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти след края на срещата при президента Румен Радев, на която бе дискутирана темата за пускането в срок на интерконектора.

„Има някаква увереност, че проектът ще бъде завършен и пуснат в експлоатация навреме. Строителят пое всички ангажименти, че влизането в експлоатация ще бъде навреме - на 1 октомври по тръбата трябва да текат търговски количества газ“, заяви служебният министър на енергетиката.

Строителят на интерконектора си даде срок до края на август

Росен Христов добави, че е малко притеснен, че не му е бил предоставен детайлен график за изпълнение на абсолютно всички дейности по обекта. Т.е. те имат обща увереност, че всичко ще върви навреме, но не можаха да ни предоставят график, който аз изисках, за абсолютно всички дейности, добави служебният министър.

По този въпрос все пак е постигната договорка, че в сряда ще се направи среща на място на обекта, където ще се предостави график, който е съгласуван със строител, ако има подизпълнители при отделните дейности, възложител, и ще бъде проверен от Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След това ще се следи оперативно всяка една дейност спрямо този график, предаде БТА. 

За септември вече са осигурени нужните количества газ, каза още служебният министър на енергетиката. „Беше обявен търг, който приключи успешно за недостатъчните количествата за септември. Цената е доста добра“, изтъкна служебният министър.

В момента се водят преговори с няколко компании за доставките на газ за октомври, ноември и декември. Очаква се първо да се стабилизират количествата и цената да бъде на максимално ниско ниво.

„Вярвам, че ще успеем. Засега не мога да дам гаранции, защото не сме подписали договор. Освен това условията на офертите са конфиденциални, но имайте увереност, че ще го решим въпроса“, увери Христов. По думите му се преговаря и за осигуряване на слотове с Гърция и Турция.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:03, 13 авг 22

Служебният министър на енергетиката Росен Христов да не се прави на ощипана гУспо`ица, а да праща хора в Русия да договорят с Газпром необходимите ни количества газ!!!!!!!!!!!!!!!!! Никъде няма по-ниска цена на газа от руския!!!!!!!!!!!! До кога ще ни навеждате насила да плащаме непосилните сметки, бе????????????? До преди 1-2 години плащах газта по 30-40 лева на месец, а днес 200 лева не ми стигат!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Повтарям - направете пряк договор с Газпром за сигурен и евтин газ!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВЪОБЩЕ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КОЛКО СИЛНО ЩЕ КРЕЩЯТ "ПРОТИВ" МАЛОУМНИТЕ И ВОНЯЩИ НЕКЪПАНИ "ДЕМуКРАТИ" В БЪЛГАРИЯ И ЕВРОБАРДАКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама