Украйна разследва теч на секретна информация в интервю на високопоставен военен

10:29, 12 авг 22 25 2683 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е регистрирала, че по време на интервю на високопоставен военен е била разкрита информация за плановете на украинската армия. В момента се води следствие, съобщи заместник-министърът на отбраната Анна Маляр.

Службата за сигурност е установила, че в свое интервю за известно издание военен с висок чин е споделил информация, която по отделни показатели разкрива данни за съдържанието на стратегическите (оперативни) планове на въоръжените сили на Украйна (ВСУ), подготовката и организацията на бойните действия.

По думите на заместник-министъра, течът на информация проваля плановете на ВСУ. „Министерството на отбраната работи заедно със СБУ за предотвратяването и противодействието на изтичането на важна военна информация, включително посредством медиите и други публични комуникации”, допълни Маляр.

Името на военния не се споменава, но според данни на украинското издание „Страна”, може да става въпрос или за бившия първи заместник-командваш Силите за специални операции на Украйна генерал-майор Сергей Кривонос, или за генерал Дмитрий Марченко, който ръководеше отбраната на Николаев, пише БГНЕС. 

В интервю за украинските медии миналата седмица Кривонос разкритикува президента Володимир Зеленски и неговия екип. Марченко в свое скорошно интервю „анонсира” ударите по моста на Каховската ВЕЦ, обкръжаването на град Снегиревка в Николаевска област и разказа за доставките на военна помощ. Няколко източника от силовите структури едновременно са споделили със „Страна”, че става въпрос за генерал Марченко. 

Зеленски призова за въстание в окупираните от Русия територии

Президентът Зеленски предупреди представители на украинското правителство да не разкриват пред репортери военната стратегия на Киев. Предупреждението му идва, след като „Ню Йорк таймс“ и „Вашингтон пост“ цитираха неназовани украински служители, които потвърдили, че украинските сили са осъществили взривовете в руската авиобаза в Крим, припомня агенция Ройтерс. 

Колкото по-малко подробности разкривате за нашите планове за отбрана, толкова по-добре ще бъде за прилагането на тези планове“, подчерта украинският президент в традиционното си обръщение, публикувано на официалния му уебсайт, съобщи БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама