Рашков: Промените в МВР целят връщане на модела „ГЕРБ“

10:19, 11 авг 22 / Политика 25 2470 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Разбрах, че вчера целият ръководен екип на Главна дирекция „Национална полиция “е уволнен. Това обяви ексклузивно пред bTV Бойко Рашков след напускането на МВР.

Той заподозря умисъл в това действие и че има натиск върху сегашния министър Демерджиев. Рашков смята, че с промените в МВР се цели връщане на модела на управление на ГЕРБ.

Това беше екипът (на ГД „Национална полиция“ - б.р.), който извърши реформа в централната част на дирекция на Националната полиция и разкри корупционни схеми. Тази служба беше разформирована. Дали не се цели да се възстанови подобна корупционна дейност в дирекцията на Националната полиция. Заради липсата на мотиви за уволнението - всеки български гражданин може да допусне това“, добави Рашков.

Демерджиев обеща да няма чистка в МВР

В МВР има дирекция, която се занимава със собствеността, и по думите на бившия вътрешен министър там има корупция. „Имаше едно корупционно гнездо и продължава да има в МВР, свързано с дирекция, която се занимава със собствеността. И за да елиминираме в голяма степен това, взехме външен човек, който да не е познат на никого, да не познава никого, за да може по-успешно да противодейства. Там беше, а сега е сменен без мотиви“, обясни Рашков.

Той коментира и случай, за който твърди, че от сегашните зам.-министри има един, който е живял в държавната резиденция миналата година без никой да знае. „Той е живял там безплатно - без да плащат квартира, без да плаща ток, без да плаща вода и разкритието на този факт е по времето точно на този директор, който аз взех и назначих в тази служба“, обясни Рашков. 

Бившият министър подозира, че по този начин чрез отстраняването на директора се преследва целта да се замаже „този сериозен гаф“. „Защото аз призовавам да се заеме Агенцията за държавната финансова инспекция, защото по такъв начин, настанявайки се в жилище, което е публично държавна собственост, което не може да се ползва, въпреки че има служебни жилища, които могат и се осигуряват на такива ръководни кадри, нелегално се е ползвало това жилище, което е свързано с доста големи разходи“, добави той.

Рашков заяви, че не приема оценката „хаос и разруха“ за предишното ръководство на МВР и изтъкна, че то е постигнало сериозни резултати в областта на борбата с купения вот, както и с организираната престъпност.

Бойко Борисов е осъден за клевета срещу човек на Рашков

Рашков добави и че е разговарял с премиера Гълъб Донев. „Споделих огромната си тревога за подхода, който прилага политическото ръководство на МВР. Той естествено ми каза, че ще провери“, заяви бившият вътрешен министър. 

С държавния глава Румен Радев сме в принципни добри отношения, не е вярно това, което прочетох, че нашите отношения са обтегнати“, каза още той. „Виждам се рядко с държавния глава, но съм го информирал за тази моя тревога, която възбуди тези резки кадрови промени, които са безпринципни, и се уволняват хора, които са дали всичко от себе си. Важното е стоим ли на позицията „мутри вън“, или я променяме на „мутри вътре“. Аз лично стоя на нея и съм стоял до последния час като министър на вътрешните работи, аз не мога да се променя, както някой се променят за часове“, каза още Рашков.

Надявам се да видим персонална корекция в ръководството на МВР“, заяви бившият вътрешен министър, уточнявайки, че не визира Демерджиев, защото според него трябвало да му се даде шанс.

По-късно пред bTV служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че не е човек, който се поддава на натиск. „Ако Бойко Рашков има желание да сподели факти, винаги е добре дошъл в кабинета ми“, каза още той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама