Правителството предлага 770 лв. минимална заплата

15:00, 10 авг 22 / Политика 25 2228 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Служебното правителство ще предложи минималната работна заплата за следващата година да бъде 770 лв. Това съобщи вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Той коментира темата на пресконференция в социалното министерство при представянето на политическия си кабинет.

„Следвайки принципа за осигуряването на адекватност, ние ще предложим на социалните партньори за минималната работна заплата за следващата година, автоматично и без въздействие от други фактори, да се приложи принципът - 50 на сто от средната работна заплата за предходната година“, посочи Лазаров. В цифрово изражение би изглеждало в границите на 770 лева, уточни министърът.

Ще има и преходен период за нейното въвеждане в законодателството, но ще продължим дискусията със социалните партньори“, допълни той. По думите му това ще бъде предложение, което следва да намери своята реализация в Закона за държавния бюджет за 2023 г.

България се е присъединила към международноправен документ - Конвенция на международната организация на труда, напомни Лазаров. По думите му в нея има основни принципи, които се следват при определяне на минималната работна заплата, отчитането на икономически и социални показатели. До този момент сме ги отчитали в нашите предложения след нейното ратифициране, уточни Лазаров.

Дискусия, която се води на равнище Европейски съюз и България, е свързана с проекта на Директива за адекватни минимални работни заплати, подчерта Лазаров. Независимо, че тя все още не е приета, ние сме стартирали в страната нашата дискусия доста по-рано отколкото в Съюза, уточни Лазаров. По думите му дебатът е относно механизмите, които отчитат и определят минималната работна заплата, пише БТА.

„Данните, с които разполагаме, са от Националния статистически институт“, уточни Лазаров. „В рамките на директивата има граници, коридор, в които следва да бъдат включени определяне на размера, за да няма съответни негативни отражения върху икономическото развитие“, добави социалният министър. „Онова, към което се ориентират те, е свързано с горната граница“, каза той относно синдикалните искания за минимална работна заплата от 800 лева.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Недоволен тип 17:49, 15 сеп 22

Смешници сте всички и сте за удушаване с голи ръце. Минималната трябва да е ме по-малко от 1000 лв и да е освободена от всякакви данъци. Всичко друго е прах в очите на хората. И от 1 януари 2023 предлагат. Защото няма да са вече те на власт и няма да им се търси отговорност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама