„Има опасност скоро да не можем да си носим бойното дежурство сами“

10:52, 10 авг 22 / Политика 25 2415 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Съществува реална опасност в следващите 3-4 години да не можем да си носим бойното дежурство сами. Това каза Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната при представяне на екипа и приоритетите в сектора. Той посочи като причина както войната в Украйна и наложените санкции по отношение ремонтите на руска техника, така и закъснението с договора за Ф-16.

Остатъчният ресурс на самолетите МИГ-29 ни позволяват да носим дежурство по еър полисинг до средата на 2023“, каза още Стоянов. Той е предприел разговор с полската страна за евентуален ремонт на 6 двигателя на самолетите. „Това обаче не е решение на проблема“, посочи министърът.

По думите на Стоянов първите нови самолети Ф-16 по първия транш се очаква да пристигнат през 2025-та година, а в оперативна готовност ще бъдат най-рано в края на 2026-та. „Не желая аз да бъда министърът на отбраната, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 г. без минута прекъсване“, заяви той.

Служебният министър е поискал информация в среща от посолства на различни страни и дали може да ни бъдат доставени самолети на лизинг с обучение на летателен и технически състав. След като бъде събрана тази информация, ще бъде представена в следващия парламент.

Екипът на министъра е заварил забавяне на откриването на сметка във Федералната банка на САЩ, стана ясно още на пресконференцията. „Средствата, които бяха и са в Доверителния фонд за закупуване на самолетите Ф-16, не са прехвърлени в сметка на Федералната банка на САЩ. По данни на Министерството на финансите загубите от лихви са от порядъка на 10 млн. долара“.

Той нарече това „недопустимо“. Предните правителства са внасяли предложения за ратифициарне на такъв договор в НС, но до ратификация не се е стигнало, обясни министърът. Като възможна причина той посочи честата смяна на парламентите и липса на технологично време за разглеждане на документите. Той изрази надежда да се подготви наново цялата документация, да се внесе в следващото НС и да се открие такава сметка. „Няма смисъл да губим повече средства“, категоричен е той.

Стоянов определи като втори по спешност проект офертата за втория транш на Ф-16. Първи е придобиването на бойна техника за батальонна група.

Няма да се извършва промяна в състава на министерството, освен ако няма доказани злоупотреби“, подчерта още Димитър Стоянов, цитиран от Нова телевизия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама