Радев се обяви за повишаване на доверието в машинния вот

10:49, 09 авг 22 / Политика 25 1523 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Знаете, че на 2 октомври ще ни предстои да проведем извънредни парламентарни избори. Основна задача пред служебното правителство, тяхната организация и провеждане. От огромно значение за всички нас са тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения. Това заяви президентът Румен Радев преди срещата му с председателя на Централната избирателна комисия, служебните министри на вътрешните работи, транспорта и външните работи.

Важно е също така това мнозинство да се ползва с висока легитимност, а тя идва от висока избирателна активност. Високата избирателна активност изисква както активна кампания и ангажираност на партиите и на кандидатите за народни представители с ясни програми и послания за привличане на избиратели, така и отговорна работа на изборната администрация и държавата, даващи увереност в честността, прозрачността и достъпността на изборния процес“, обясни държавният глава.

Според него има нужда от повишаване на доверието в машинния вот.

Машинното гласуване доказа своята ефективност за драстично намаляване на недействителния вот, както и броят на сгрешените и манипулирани протоколи допринесе и за намаляване на купения вот“, каза Радев. Той добави, че е необходима активна информационна кампания за машинното гласуване.

Ще купуваме ли нови машини за изборите?

ЦИК: Проблем е съхранението на машините за гласуване

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова отчете като проблем съхранението на машините за гласуване и гласуването в чужбина с приемането на избирателните протоколи, както и дългото чакане на членовете на избирателни комисии.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че ще използват всички добри практики за обезпечаване на законосъобразното протичане на изборния процес. Стремеж е да се спрат новите практики за изкривяване на вота на избирателите и да се представят пред закона виновните за тях.

МВР е създало план за действие, задачите са разпределени, каза Демерджиев, цитиран от bTV. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама