Историята на австрийската фамилия Щраус под открито небе в София

08:51, 09 авг 22 / София 25 2250 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Световноизвестният оркестър на двореца Шьонбрун излезе на сцена пред катедралния храм „Свети Александър Невски“ в София. „Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ включва програма с популярни произведения на австрийската фамилия Щраус и техни съвременници, подбрани специално за българската публика. Концертът е последният от турнето на оркестъра в България, което освен столицата, включваше градовете Велико Търново и Варна.  

Освен че носим прекрасната музика, носим и прекрасни пейзажи на Виена, подчерта управляващият директор на оркестъра Петер Хосек. Той отбеляза, че има две годишнини – едната е 25 години от създаването на оркестъра, а другата – началото на световно турне. Концертмайстор на оркестъра е родената в България Таня Джарова-Салустио, а диригент е Гуидо Манкузи.

„Радецки марш“, „Прилепът“, „Цигански барон“, „На хубавия син Дунав“ са сред класическите хитове в програмата, която изпълняват 24 музиканти и двама солисти. Заключителната си част на концерт изненада зрителите със специално написаното за това турне произведение „Шопска салата с ракия“. 

От София започва честването на 200 години от рождението на Йохан Щраус

Концертът поставя началото на международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус-син. Той е най-изпълняваният и записван класически композитор в цял свят. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова и представители на служебния кабинет бяха сред присъстващите официални гости, предаде БТА. 

Събитието се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама