Запорожката АЕЦ може да се превърне в нов Чернобил

08:24, 09 авг 22 25 2233 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Запорожката АЕЦ може да се превърне в нов Чернобил. Най-голямата атомна електроцентрала в Европа в момента е в центъра на конфликта. Русия и Украйна взаимно се обвиняват за обстрела на централата през миналата седмица.

В редовното си обръщение тази нощ украинският президент Володимир Зеленски призова за нови международни санкции, които да засегнат руските ядрени мощности. Причината са предполагаемите ракетни удари срещу атомната електроцентрала в Запорожието.

„Вече има подобаваща реакция от страна на международната общност, но санкциите трябва да се увеличат, защото Русия не зачита послания и тревоги. Нужни са нови санкции срещу държавата-терорист и цялата руска ядрена индустрия заради заплахата от ядрена катастрофа“, заяви украинският президент. 

В него Зеленски повтори, че войната в Украйна не трябва да се възприема като замразен конфликт и че целта на страната му е да си върне всички изгубени територии. Украинският държавен глава благодари на силите за противовъздушна отбрана за прехващането на изстреляни от Черно море руски ракети, които са могли да отнемат десетки животи.

Москва и Киев взаимно се обвиняват за ударите срещу централата, която е под руски контрол. При обстрел през последните няколко дни бяха повредени няколко конструкции, което наложи спирането на един реактор. Кремъл предупреждава, че предполагаемите удари могат да имат „катастрофални последици“.

Зеленски: Русия използва атомната електроцентрала в Запорожие за терор

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призовава за спиране на обстрела, като посочи, че всяка атака срещу ядрена централа е „самоубийствена“.

Международната агенция за атомна енергия предупреди за „много реалния риск от ядрена катастрофа“, а Киев призовава за създаване на демилитаризирана зона около централата, предаде БНР. 

Междувременно Американската агенция за международно развитие съобщи, че САЩ ще предоставят допълнително 5,5 милиарда долара помощ за Украйна - 4,5 милиарда долара ще са в подкрепа на бюджета, а 1 милиард - военна помощ. С бюджетната субсидия ще бъдат финансирани спешни нужди на правителството, сред които плащания за пенсии, социални помощи и разходи за здравеопазване.

Финансирането, съгласувано с американското финансовото министерство по линия на Световната банка, ще бъде изпращано на траншове. Първият - в размер на 3 милиарда долара - още през август.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама