Зеленски: Русия използва атомната електроцентрала в Запорожие за терор

10:09, 07 авг 22 25 2480 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че използва атомната електроцентрала в Запорожие за терор.

По-рано Киев и Москва си отправиха взаимни обвинения за обстрела от петък в близост до един от реакторите на централата. Руските терористи станаха първите в света, които използват атомна електроцентрала... за терор”, каза Зеленски.

Рисковете от пожар и изтичане на радиоактивни вещества заради стрелбата в района на Запорожката ядрена централа, която се намира под руски контрол, предизвикаха сериозни притеснения в Международната агенция за атомна енергия. Тя призова да ѝ бъде разрешено да изпрати свой екип на място.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел окачестви военните действия на Русия в района на Запорожката АЕЦ като сериозно и безотговорно нарушение на правилата за ядрена безопасност”.

Зеленски настоява за санкции срещу Русия за обстрела на Запорожката АЕЦ

Украйна е постигнала тази седмица сериозни резултати в унищожаването на логистичните и тилови части на руската армия, каза още украинският президент във вечерното си видеообръщение.

Руската армия няма да промени тактиката си. Разбираме, че нашествениците знаят, че губят в преки битки. Затова врагът разчита на артилерия и тотален обстрел. Те се опитват да унищожат всичко и да влязат в руините... През тази седмица, въоръжените сили на Украйна постигнаха високи резултати в унищожаването на логистиката на руската армия. И всеки удар по складове с боеприпаси на противника, по командните му пунктове, по струпаната руска техника, спасява живота на украинските военни и цивилни”, каза Зеленски.

Той благодари на украинските военни, които, по думите му, с неимоверни усилия удържат врага и на партньорите, които доставят на Украйна необходимото оръжие. Украинският президент напомни за поредния пакет от военна помощ от Съединените щати, който съдържа и боеприпаси за ракетните системи Хаймарс”, предаде БНР.

Първият търговски кораб под чужд флаг, получил разрешение да влезе в Украйна, ще бъде натоварен със зърно в Черноморск и ще му бъде позволено да отплава, съобщи министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Съгласно Истанбулското споразумение, от 22 юли от Украйна вече заминаха 4 кораба с десетки хиляди тонове храни. Днес от Одеса и Черноморск трябва да тръгнат още четири плавателни съда с над 160 хиляди тона продоволствия. Властите обявиха, че планират до две седмици те да бъдат вече от три до пет всеки ден и да бъдат изнасяни по три милиона тона зърно на месец.

Примирието около черноморските пристанища не влияе на бойните действия, които продължават без прекъсване в Източна и в Южна Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама