Жандармерия пази служителите на БАБХ на „Капитан Андреево“

18:18, 06 авг 22 25 2566 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) спря за три дни обработката на камиони на „Капитан Андреево“. „Евролаб 2011“ се опитаха да ни възпрепятстват да извършваме контрола и блокираха рампите, каза за Свободна Европа директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов. „Те ни спряха с 30 души, които ги докараха и изблъскваха нашите работници“, каза Даскалов.

Сигнал за блокирани камиони на границата подаде в четвъртък Георги Василев от Асоциация „Български пипер“. „12 хладилни камиона със зеленчуци от Турция, собственост на членове на асоциацията и 40 тона лично мои зеленчуци седят вече 26 часа пред българската граница и не им се позволява да отидат на здравен контрол пред органите на БАБХ. Над 500 хладилни камиона в момента очакват здравен контрол“, написа Василев. По думите му „фирма „Евролаб 2011“ по всякакъв начин саботира и препятства работата на здравните ни органи чрез скандали“.

Тази сутрин (в събота) в 4 часа вазстановихме работата на пункта“, каза за Свободна Европа Дафинка Главанска, представител на БАБХ на граничния пункт. Тя каза, че работата на служителите на агенцията на „Капитан Андреево“ се осигурява от представители на жандармерията, които са пристигнали вечерта в петък.

Управителят на „Евролаб 2011“ не беше открит за коментар.

В средата на юли Върховният административен съд (ВАС) възстанови дейността на частната фирма Евролаб 2011” по извършване на фитосанитарен контрол на граничния пункт Капитан Андреево". Казусът стана международно известен, след като преди месеци управляващите в оставка обявиха, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала тази дейност на един от основните сухопътни входове на Европейския съюз (ЕС).

Съдът остави частната лаборатория на „Капитан Андреево“

Покрай този случай се появиха обвинения в корупция, заплахи към политици, съмнения за контрабанда и пропуснати от държавата ползи за стотици милиони. Разкритията за частния контрол на Капитан Андреево” бяха посочени от премиера в оставка Кирил Петков като една от истинските причини за падането на кабинета му.

Евролаб 2011” беше принудена да преустанови дейността си на Капитан Андреево” и да освободи наетите от нея помещения там от директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. Впоследствие фирмата подаде няколко жалби в съда.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама