Мълния близо до Белия дом уби трима души

09:32, 06 авг 22 / Свят 25 2398 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Трима души, включително възрастна двойка, празнуваща 56-ата годишнина от сватбата си, бяха обявени за мъртви, след като бяха ударени от мълния в парк близо до Белия дом.

Мълнията ударила площад Лафайет”, малък парк срещу Белия дом, като оставила двама мъже и две жени с критични наранявания, застрашаващи живота им”, според изявление на вашингтонската служба за пожарна и аварийна безопасност.

Всички пострадали са били откарани в местни болници, но столичната полиция потвърди, че двама от тях - 75-годишната Дона Мюлер и 76-годишният Джеймс Мюлер от град Джанесвил в щата Уисконсин - са обявени за мъртви.

Двойката е била влюбена още от годините в гимназията и е била в столицата, за да отбележи годишнината от сватбата си, разказва племенницата им Мишел Макнет пред Milwaukee Journal Sentinel.

По-късно трета жертва, 29-годишен мъж, също е починал от нараняванията си, съобщиха от полицията. Друг ранен се бори за живота си.

Говорител на Белия дом заяви, че администрацията на Байдън е натъжена от трагичната загуба на живот”. Молим се за тези, които все още се борят за живота си”, добави в изявлението си прессекретарят Карин Жан-Пиер.

Сикрет сървис на САЩ и парковата полиция са се втурнали да помогнат на четиримата, след като са станали свидетели на удара, заяви говорителят на отдела за пожарна и аварийна безопасност Вито Маджиоло в изявление в социалните мрежи.

Пострадалите очевидно са потърсили убежище от бурята под едно от дърветата в парка. Дърветата не са безопасни места”, каза Маджиоло.

Свидетелят Дейвид Рут разказва пред NBC, че е чул ужасяващ взрив”. Просто не можех да повярвам”, е цитиран да казва той. Беше сюрреалистично. Никога през живота си не съм виждал подобно нещо”. Той споделя, че също се е приютил под едно дърво, когато е видял мълнията да пада в парка. Хората не помръдваха”, казва той, затова той и други хора се затичали, за да окажат помощ.

Ударът е бил част от силна гръмотевична буря, която връхлетя американската столица в четвъртък вечерта. По данни на американската метеорологична служба през последното десетилетие мълниите са убивали средно по 27 души годишно в Съединените щати.

Само около 10% от хората, ударени от мълния, загиват - обикновено от спиране на сърдечната дейност - но много от тях остават с трайни увреждания, включително неврологични, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:06, 06 авг 22

.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама