Енергийното министерство отрича да е саботирало газовата връзка с Гърция

18:24, 05 авг 22 / Политика 25 2257 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Енергийният министър Росен Христов по никакъв начин не е отменял назначенията в „Ай Си Джи Би“. Това обявиха в своя позиция до медиите от енергийното ведомство, във връзка с твърденията на бившия премиер Кирил Петков, че Христов е подписал протокол за отмяна на решение за избора на надзорен съвет на проектната компания за газовата връзка с Гърция. 

Кирил Петков разкритикува служебното правителство

По-рано днес Петков предупреди, че протоколно решение на новия министър застрашава своевременното въвеждане в експлоатация на тръбопровода между Комотини и Стара Загора, който трябва да започне да внася пълните обеми газ от Азербайджан по договора с „Булгаргаз“ за доставка на 1 млрд. куб. м годишно.

Според енергийното ведомств обаче става въпрос за отказ на Агенцията по вписване да отрази избора на надзор заради грешки в имената на гръцките представители в новата структура, които в решението на общото събрание са изписани по един начин, а в заявлението за вписване – по друг. 

Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването. Отказът за него е от Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят. Сред тях са неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения. Предписанията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството. Подчертаваме, че цялата документация по двата опита за вписване е изготвена и внесена на 29.07.2022 г. – 1 ден преди крайния срок и 3 дни преди встъпването на служебното правителство“, изтъкват оттам. 

Енергийното министерство уверява, че не само не се бави процеса по завършване на газовата връзка с Гърция, а се прави всичко възможно за ускоряването му и прехвърлянето на част от дребните изисквания по документи за приключване след като започне търговската експлоатация на съоръжението. „Нееднократно и президентът, и сегашният премиер заявиха, че диверсификацията е основен приоритет за енергийната стратегия на Република България. В тази връзка категорично заявяваме, че новото ръководство на Министерство на енергетиката не само не блокира новата газова връзка с Гърция, а напротив – влага всички ресурси за бързото отстраняване на многото недостатъци и забележки, които получихме в наследство. За последните денонощия целият процес е на ръчно управление“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама