Освободиха Румен Спецов като шеф на НАП

10:19, 05 авг 22 25 2633 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министерският съвет освободи Румен Спецов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) по съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите, съобщиха от правителствената служба.

По официално предоставяна от ръководителя на НАП информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. До края на месец март 2022 г. се подава информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. данъчни приходи. След приемането на актуализирания Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение.

Спецов: НАП не е бухалка

Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение създават риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики.

Освен това, съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП.

Пред bTV обаче Спецов заяви, че уволнението му е по политически причини. Министърът на финансите му е съобщил за отстраняването, а решението е на Министерския съвет.

За ръководител на Агенцията е назначен Борис Михайлов. Той е роден през 1959 г. в София. Има завършени две магистратури - по икономика в УНСС и по право. Преминал е курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в България в областта на приватизацията и приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси. Бил е ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. е бил изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

Започнало е разследване заради продажбата на фирмата на Спецов

Междувременно стана ясно, че прокурорската проверка, свързана с бившата фирма на НАП Румен Спецов, е прераснала в разследване още през миналата година. За това съобщи „Сега“, позовавайки се на отговори на зам.-градския прокурор и говорител на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова на въпроси на медията. „След проверка с постановление на прокурор в СГП на 18 май 2021 г. е образувано досъдебно производство“, обяснява Петрова. Делото се води за укриване на данъци в големи размери чрез подаване на невярна данъчна декларация.

Делото не е образувано и не се води срещу Румен Спецов, посочва изрично Петрова. По думите ѝ Спецов е оказал съдействие. „Установени са нови факти и обстоятелства, които подлежат на надлежна проверка. Разследването продължава“, гласи още писмения отговор на говорителката на СГП.

Прокуратурата сама се сезира за проверката, която се оказва, че е прераснала в дело, след като в деня на назначаването на Спецов на поста - 14 май м.г., bird.bg разкри, че през 2016 г. той е продал своята фирма „Гранекс трейдър“ ЕООД на малоимотен човек, но собственик на над 20 фирми, натрупали неплатени данъци. По-късно въпросната фирма „Гранекс трейдър“ се оказа в списъка с големите длъжници към НАП със задължение от 1,15 млн. лв. По това време срещу фирмата тече данъчна проверка.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:28, 05 авг 22

Гълъбе, скоро ще фръкнеш заедно с Руменчо Радев, нали сте си от Долна Митрополия. Това е безобразие, нямате ли друга работа, само назначения и уволнения! Скоро ще ви изринем всички от служебното правителство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама