Цветан Цветанов: Очертава се тежка политическа криза

21:47, 04 авг 22 / Политика 25 909 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Проблемите, които ни съпътстват в геополитически план, показват, че ние нямаме лидерство, което да може да може да консолидира политическите формации да мислят за страната и решаването на проблемите. Това, което се очертава, е тежка политическа криза с повече популизъм и нищо, което да е свързано с решаването на проблемите на хората. Това заяви лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му всяко едно правителство, което идва да управлява, твърди, че ще направи нещо невиждано до момента, а след разпадането му служебният кабинет започва ревизии, за да изчисти кризите.

"Обединението на четворната коалиция не беше основано единствено на омраза срещу всички останали. Видяхме, че има и вътрешна омраза, заради която направиха кадрови промени в цялото държавно управление", подчерта  Цветанов. 

"По данни на европейските ни партньори газохранилищата на всяка една от държавите от ЕС са запълнени на 70%, а в България обемът е под 50 на сто", подчерта лидерът на "Републиканци за България". Според него за да има страната сигурност и устойчивост за бизнеса и потребителите, трябва да бъдат подписвани дългосрочни договори.

"За две години и половина бе изграден газопроводът "Турски поток". Това означава, че обслужвахме чужди интереси, а не своите. Ако имахме разклонения, можехме да сме взискателни към "Газпром" и да кажем, че количествата първо ще задоволят вътрешното потребление, а после ще продължат към Сърбия и Унгария", констатира Цветанов, подчертавайки, че по казуса има съмнения за злоупотреби.

Той бе категоричен, че България не е способна да излезе сама от зависимостта от "Газпром" в толкова кратки срокове, заради което трябва да се придържа към европейските решения. 

"Обричаме се на невъзможност да се възползваме от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост за тази година. Те са в размер на 4 млрд. лева - 1.5 млрд. от които са свързани с планираните 22 законодателни инициативи", прогнозира Цветанов.

По думите му в сектора на сигурността няма никакви реформи. "Никой не е осъществявал контрол. На произшествието със Семерджиев са пристигнали служители на МВР, които са прикрили извършителя", обобщи Цветанов. 

Той заключи, че по Конституция единствената задача на новия вътрешен министър Иван Демерджиев е да гарантира честността на изборния процес.

"Що се касае  до нещо по-различно от видяното през последните месеци, не смятам, че може да бъде постигнато. Времето е твърде кратко и трябва политическа воля, която обаче е обвързана със законодателни промени", заключи той. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама