Ще следят с предавател полета на новоизлюпено орле

16:00, 06 авг 22 25 2231 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ново орле, излюпено тази година в гнездо до добричкото село Александрия, се сдоби с предавател, съобщиха от Североизточното държавно предприятие. Орнитолози от Българското дружество за защита на птиците успяха да стигнат до гнездото, да поставят предавателя и да определят пола на пернатото.

Птицата е мъжка, тежи 2,21 килограма и е от вида Малък креслив орел. Ще се казва Илия, на името на свети пророк Илия.

Кръстник е Михаил Илиев от дружеството за защита на птиците, който откри гнездото и в продължение на няколко седмици го наблюдаваше, за да определи най-доброто време за поставяне на предавателя. Той е избрал името заради Александрийски манастир „Свети пророк Илия“, разположен близо до селото с гнездото и с надежда, че светецът ще пази малкото орле.

В края на лятото Илия ще отлети за Африка.

През миналата година с предавател се сдоби и малката Александрия. Полетът ѝ към топлите страни също се е следил с предавател, но малко преди да се завърне у нас птицата е изчезнала.

Десет са орлетата, на които орнитолозите поставиха предаватели, за да следят полета им в реално време. Проектът, по който това се прави, е „Земите и горите на орела“ по програма LIFE на ЕС. Целта му е да бъдат създадени нови местообитания за малкия креслив орел, да бъде опазен вида и да се съхрани биологичното разнообразие на горите у нас.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама