Нинова не знае дали има газ за икономиката, но иска договор с „Газпром“

10:26, 04 авг 22 / Политика 25 2195 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Доскорошният вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова няма представа дали и докога са обезпечени доставките на газ за бизнеса. Въпреки това тя е убедена, че знае най-доброто решение – нов договор с „Газпром“. Това стана ясно по време на участието на Нинова в сутрешния блок на bTV.

„Като министър на икономиката си свърших добре работата“, заяви нееднократно лидерът на БСП. Въпреки това тя не можа да даде отговор дали имаме обезпечени доставки от газ до края на годината.

„Поканете този, който има информация. Не съм аз министърът на енергетиката“, оправда се Нинова за незнанието си.

От думите ѝ стана ясно, че като вицепремиер и министър на икономиката не е разговаряла „по подробности за доставки на газ“ нито с премиера, нито с енергийния министър, въпреки че 28 хил. фирми работят с газ и от наличието на синьо гориво зависи работата на 250 хил. души.

„Гледах икономиката да е защитена, да има компенсации на фирмите и ние ги осигурихме тези 250 лв./мВтч за тока за бизнеса. Така че моят ресор е защитен“, отново изтъкна тя, като не пропусна да отбележи, че в края на мандата ѝ България е на първо място в Европа по икономически растеж, „което е нечувано и невиждано“.

„Предпочитам да говорим по теми, по които съм компетентна и нося отговорност, а не да си губим времето“, отсече Корнелия Нинова.

Същевременно лидерът на БСП се оказа достатъчно компетентна по темата, за да призовава за нов договор с „Газпром“, но не можа да обясни откъде ще имаме газ, ако доставчикът едностранно реши да намали количествата синьо гориво, както се случва с Германия.

Корнелия Нинова се оказа в неведение и за „тежката финансова криза“, в която според служебния кабинет е изпаднал „Булгаргаз“. Освен това тя не можа нито да потвърди, нито да отрече твърденията на новия стар шеф на КЕВР, че „Булгаргаз“ са купували руски газ и са ни го продавали с 20% по- скъпо.

„Много ви моля да не водим разговор за енергетика. Не съм дошла да давам обяснения какво е правил министърът на енергетиката. Питайте ме за икономика, питайте ме какво съм оставила в сектора, какво предстои. Дошла съм да ви разкажа една интересна история, да предупредя какво ще се случи в държавата на много по-високо ниво“, така Нинова контрира поредния опит на водещата Мария Ванкова да получи отговор на въпросите си за газовите доставки и ефекта им върху икономиката.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама