„Имаме газ до септември“: Кризисен щаб ще бори „хаоса и разрухата“ в енергетиката

19:29, 03 авг 22 / Политика 25 2759 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Служебният кабинет прави кризисен щаб, който да работи по решаване на проблемите с природния газ. Това стана ясно на първия работен брифинг на премиера Гълъб Донев тази вечер.

Щабът ще има задачата да предложи и намери решения за „за овладяване на хаоса и разрухата в сектора, за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и  механизъм за контрол на цените на горивата и цените на електроенергията“, обясни Донев.

Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите въпроси Христо Алексиев. В него ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на браншовите асоциации, на ДАНС, на КЕВР и представители на работодателите и синдикатите. Щабът ще работи без прекъсване, включително и през почивните дни, а контролът по изпълнението на задачите ще се изпълнява лично от служебния премиер Гълъб Донев.

Служебният енергиен министър Росен Христов заяви от своя страна, че ситуацията, свързана с доставките на газ е сериозна, дори критична.

Недостиг на газ

„Имаме недостиг на договорените количества доставки до края на годината. Има до септември, но крайно недостатъчни са до края на годината, каза Христов и съобщи, че седемте танкера с природен газ не са договорени, а са на ниво оферта, която включва три танкера тази година и опция за останалите четири следващата година.

Не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали, информира Христов и добави, че това допълнително ще оскъпи цената на газа, доставян до България.

Азерският газ е в пъти по-скъп

Азерският газ също е в пъти по-скъп, стана ясно от думите на служебния министър. „Цената на газа от Азербайджан само за последните няколко дни е в пъти по-скъпа за 2/3 от договорените количества“, подчерта Христов, цитиран от БГНЕС.

Финансова криза в „Булгаргаз“

„Има сериозна финансова криза в „Булгаргаз”, компанията е в невъзможност да се разплати, дори с тези договорени количества“, съобщи Христов и посочи, че се търсят начини за рефинансиране на „Булгаргаз”.

Подготвяме търг за доставка на втечнен газ, за да задоволим нуждите до края на годината или поне до края на отоплителния сезон, добави още министърът.

„Искам да уверя българските граждани и българския бизнес, че ще направим всичко възможно, за да осигурим сигурност на доставките на природен газ за страната, предвидимост на цените. За да могат гражданите и бизнесът да са спокойни, че газ ще има до края на отоплителния сезон.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 06:36, 04 авг 22

Много некадърно служебно правителство!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама