Проф. Кантарджиев: Здравният министър може би ще промени подхода в пандемията

08:45, 03 авг 22 25 2962 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Преди месец специалистите предупредихме, че трябва да се внимава с пътуванията, защото разпространението на новия вариант на Омикрон - BA.5 в Европа е последователно - в момента става и в нашата страна, коментира проф. Тодор Кантарджиев в ефира на БНТ.

В последната седмица се наблюдава намален темп на увеличаването на ковид случаите като това отчасти се дължи на предприетите мерки. „В столицата сме доста въздържани, съобразявайки се с желанията на хората, но и с епидемичната ситуация. Първите мерки за градския транспорт дадоха до известна степен резултат за по-слабото нарастване на случаите, но бройките ще си нарастват“.

Новият вариант на Омикрон - BA.5, е с намалена вирулентност, обясни професорът.

Той коментира и встъпването в длъжност на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев. „Радвам се, че министър ще е председателят на лекарската колегия в София. Още вчера е започнал да се информира и може би ще предприеме някои мерки по промяна на подхода за контрол на пандемията“.

Заетите интензивни легла в момента са малко, но в столицата се увеличават повикванията до Спешна помощ във връзка с ковид. Професорът обясни, че след преболедуване човек спира да заразява, чак когато антигенният му тест е отрицателен. „Всичко, което правим в Столична община и което се прави в РЗИ в цялата страна е да осигурим безроблемно начало на учебната година. Критикуващите трябва да знаят това“.

Последните данни 

1951 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Направени са 7760 теста, от които 25,1% са положителни.

Най-много са новите случаи в София - 490, следват Бургас - със 179 и Варна - със 160.

10 души са починали за последните 24 часа. В портала като излекувани са отчетени 1125 души.

За денонощието в болница за лечение са приети 189 заразени. В лечебни заведения са настанени общо 1040 души, 58 от които са в интензивно отделение.

Поставени са 2896 ваксини. Българите със завършен ваксинационен цикъл вече са 2 065 027.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама