Рашков: Ремонтът на граничната ограда струва два пъти по-малко от къщата в Барселона

18:43, 01 авг 22 / Политика 25 2874 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Разследването на пътното строителство по времето на ГЕРБ трябва да доведе до някои регионални министри. Това намекна на последната си пресконференция като шеф на МВР вътрешният министър Бойко Рашков. Той коментира, че в момента делата се намират в Националната следствена служба.

Надявам се, че в близко време следствието ще приключи разследването и ще каже думата си по отношение на някои регионални министри, които не са безучастни“, заяви той.

За строителството на автомагистрала „Хемус“ министърът говори от месеци. Към момента има висящо разследване за пране на пари. От МВР твърдят, че десетки милиони, отпуснати за изграждането, са били прехвърлени през кухи фирми и след това изтеглени на каса и изнесени в неизвестна посока в чували и сакове. Обвиняем по това разследване е бившият футболен съдия от Благоевград Борислав Колев. Въпреки неговите твърдения, че е казал на прокуратурата кои са участниците в схемата, досега не е съобщавано за други привлечени към отговорност.

Това разследване тръгна с нежелание от страна на прокуратурата. От там се оплакаха, че шефът на ГДБОП Калин Стоянов им е оказвал натиск и дори му образуваха дело за престъпление срещу правосъдието.

Посегателство върху милиарди 

В понеделник, часове преди президентът Румен Радев да назначи Иван Демерджиев за вътрешен министър, Рашков свика пресконференция, за да отчете свършеното от МВР за последните шест месеца. Той отново акцентира върху водените през изминалата година проверки и разследвания за предполагаеми престъпления от времето на ГЕРБ.

Парите за „Хемус“ отишли в луксозни хотели и сметки в ОАЕ

Установиха се фрапиращи нарушения на закона, посегателство върху милиарди от бюджета“, заяви Рашков.

По думите му МВР е изпълнило основната си задача – да се бори с купения вот по време на двата избора за парламент. Министърът цитира данни, според които криминалният вот бил спаднал с 380 хил. гласа. Рашков пак повтори, че партиите, купували най-много гласове, били ГЕРБ и ДПС.

Според МВР милиони левове, отпуснати за пътно строителство, са били авансово платени, а парите се използват за частни нужди, каза още министърът. С парите са купени парцели и вилни селища, строят се хотели. Част от средствата са преведени в страни от Близкия Изток. Става дума за около 20 фирми, близки до предишната власт, твърди министърът. Според него няма изгледи средствата да се върнат в бюджета въпреки че строителство не е извършвано.

Къщата в Барселона 

Рашков не пропусна да закачи и друга тема около бившия премиер Бойко Борисов – за скандала „Барселонагейт“. Съмненията за пране на пари около покупката на къща за бившата моделка Борислава Йовчева дойдоха от проверка на испанската полиция. След това данните бяха пратени на българската прокуратура и потънаха там.

Рашков коментира, че за ремонта на граничната ограда с Турция били отпуснати 5 млн. лв. и съоръжението било приведено във вид, годен за експлоатация.

Похарчихме два пъти по-малко, отколкото бяха сумите за къщата в Барселона, коментира той, цитиран от Mediapool

Всеки трети дрогиран, пиян или нередовен

Всеки трети шофьор у нас е дрогиран, пиян, без книжка или с нередовна кола, отчете още МВР. Данните са на база масираните проверки, започнали след катастрофата край столичния хотел „Хемус“, при която загинаха две млади жени. Обвиняем за инцидента е Георги Семерджиев. Подобно на председателя на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов, Рашков заяви, че нямало данни за полицейски чадър над Семерджиев. Дни след катастрофата министърът говореше с различен тон и обеща проверка на познанството му с полицайката от Първо РПУ Симона Радева, за която се твърдеше, че е била на мястото на инцидента.

Няма данни за полицейски, но може да има прокурорски „чадър“ над Семерджиев

Чадър не се констатира да има по отношение на Семерджиев. Не бих казал, че едно познанство, което стана публично известно, между него и една полицайка, означава чадър. Това, което той свърши, той уби двама души, не виждам как може да се чадъроса. Той е обвиняем“, заяви министърът.

Той все пак обясни, че МВР се е захванало с почти непосилната задача да провери кои служители са спирали Семерджиев през последните 15 години и защо не са взели мерки срещу него, след като е карал с фалшива книжка.

МВР не може да се справи само с травматизма по пътищата, каза още Рашков. Той подчерта, че има куриозни случаи, в които прокуратурата е отказала да образува дела срещу пияни шофьори. Той припомни, че е приета за достоверна версията, че дама не разбрала, че пие алкохол в ресторант, тъй като непознат я почерпил с неизвестна тъмна течност от бутилка. В друг случай пък е отказано разследване с аргумента, че имало само кръвна проба, но не и показания от дрегер.

Аз съм си трудоустроен, не се притеснявайте

Рашков обясни, че след като сдаде поста в МВР ще се върне в УНСС, където преподава. Той коментира, че имало слухове, че някои се опитвали да го трудоустрояват. 

При мен няма драма, аз отдавна съм трудоустроен“, заяви Бойко Рашков и допълни, че не са му предлагани места в депутатски листи за бъдещите избори, но щял да помисли, ако се появи такава възможност. 

На въпрос дали се притеснява от някакви действия от прокуратурата срещу него, Рашков каза, че в момента дело можело да се образува срещу всеки и за всичко, но не се страхувал, дори ако трябва да се стигне до съд.

Министърът заяви и че КПКОНПИ проверява имуществото му вече трета година и няма резултат. Изводът от проверка на НАП бил, че няма никакви нарушения.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама