ГЕРБ иска незабавен търг за дългосрочен договор за неруски газ

12:38, 31 юли 22 / Политика 25 2421 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В първия възможен момент „Булгаргаз“ трябва да обяви търг за десетгодишен договор за доставки на неруски природен газ, смятат от ГЕРБ. Около тази идея се е обединила Изпълнителната комисия на партията, свикана от лидера Бойко Борисов в неделя сутринта, за да обсъди проблема с липсата на газ за страната.Това съобщи бившият енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев пред bTV.

По думите му това ще бъдат действията на партията, в момента, в който това зависи от тях, но щедро отстъпи идеята и на служебния кабинет, който се очаква да бъде назначен след дни от президента.

„При дългосрочния договор газът е поне с 30% по-евтин, отколкото, ако купуваш танкер по танкер. Трябва и незабавно да бъде резервиран капацитет в терминалите за регазификация в Гърция или в Турция“, обяви Делян Добрев. Той пресметна, че за месец-два може да бъде приключена подобна процедура и ако се стартира сега, и се поканят всички доставчици на втечнен и дори на тръбопроводен газ, след два месеца може да имаме дългосрочен договор от 1 октомври.

„На Борисов едно време му се подиграваха, че ходел да пие шербет с Ердоган, а сега го търсят да отиде да се разбере с Ердоган да се търси как да влезе газът в България“, отбеляза той по повод неяснотата с осигуряването на местата за доставка на американския втечнен газ, каквато оферта под условие обяви миналия четвъртък премиерът Кирил Петков. 

На прощаване: Правителството сключи договор за 7 кораба с втечнен газ от САЩ

Според Добрев обаче „Булгаргаз“ не е потвърдил тази оферта, тъй като не може да осигури слотовете за регазификация на доставките. По думите му обаче дори и да се състоят тези доставки за периода от октомври 2022 г. до края на април 2023 г., те са недостатъчни за потреблението. Седемте карга са за 1.50 млн. МВтч или около 100 млн. куб. м месечно, а дори и с азерските количества газ, ще има недостиг, смята Добрев.

Това всъщност бе заявено от енергийния министър Александър Николов още при обявяването на офертата, като обясни, че дефицитът може да се покрива чрез балансиране от Чирен, който вече доближава 475 запълняемост, и с краткосрочни доставки, припомня Mediapool.

Добрев показа в тв ефир писмо от 27 юли от „Булгаргаз“ до БЕХ, в което по думите му се казва, че газ няма, няма и да има. „За периода октомври - април недостигът е от 1.8 млн. МВтч до 2.8 млн. МВтч. Дори по един танкер да дойде на месец ще покрие едва половината“, заяви той.

Според Добрев офертата за седемте товара не е приета, защото няма терминали, където да се разговарят. „Няма терминали, защото "Продължаваме промяната“ искат да купуват от руските посредници“, продължи той с атаката си срещу основния опонент на партията му на следващите предсрочни избори.

Добрев не се спря на факта, че терминалите за газ са резервирани за настоящата година преди да започне войната на Русия в Украйна и към онзи момент не е имало необходимост „Булгаргаз“ да резервира подобен капацитет и да плаща за него, при положение, че има два дългосрочни договора. Друг е въпросът, че „Булгаргаз“ така и при управлението на ГЕРБ не успя да влезе в истинската си роля на търговец на газ. Реално държавният доставчик също е вид посредник, който просто допреди спирането на кранчето от „Газпром“ просто разпределяше с надценка количествата от дългосрочните договори.

Бившият енергиен министър обаче отново вкара в разговора темата за посредниците при покупката на газ, които ГЕРБ били изгонили, а сега „Продължаваме промяната“ са върнали. „Вземаме газ от руските посредници и плащаме на Путин. 10 млн. на ден или ги вземат Путин и „Газпром“, или управляващите, или си ги разделят. Според мен си ги разделят“, заяви Добрев.

Той призова служебното правителство да извади истината за газовите доставки, да се покажат всички посредници на газ. „Газпром“ и „Лукойл“ печелят в момента от България така, както никога“, каза още бившият енергиен министър и депутат на ГЕРБ. Съмнително е обаче, че служебният кабинет ще се справи с газовата криза, смята още той.

На пресконференция в централата на партията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към политическите си опоненти да спрат „да лъжат” и „да търсят оправдания”. „Писмата на „Булгаргаз” показват пълния провал. Пълен провал показват и всичките им ходения по Баку. Договорени на 180 евро цена, ние го договорихме на 30 евро. Точка”, посочи той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама