Взрив в склад за боеприпаси на „Емко“

16:30, 31 юли 22 25 2613 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Взрив в складове за боеприпаси с отпаднала необходимост край Карнобат тази сутрин вдигна властите на крак. При инцидента няма жертви и пострадали.

Първата експлозия е отекнала в 4 часа в нощта срещу неделя. Постройките се намират на територията на бившите военния поделения на града, които сега се стопанисват от фирма „Емко“ и бизнесмена Емилиян Гебрев. Няма пострадали при инцидента, но полицията и пожарната остават на крак.

По информация от кмета на Карнобат Георги Димитров това е първият подобен инцидент в тези складове. Точно преди 10 години – на 5 юни 2012 г., взрив в складова база за утилизация на боеприпаси на Петолъчката взе жертви, имаше и десетки ранени.

Емилиян Гебрев е твърдо убеден, че няма как да се случи самовъзпламеняване, защото има определени изисквания, които трябва да се спазят и когато се спазени – „просто няма как да се случи такова нещо”. „Все едно чешмата ви е затворена, а вкъщи да стане наводнение”, коментира Гебрев пред Нова телевизия.

Запитан дали има хора, които имат интерес от това, което се случва в момента, той отговори: „След като се случва – значи имат интерес. То така от самосебе си няма как да се случи. Аз мога да имам подозрения до безкрай, но те реални ли са, не са ли истински… Поради това има разследващи, на които това им е работата – да го свършат, да го завършат, след това да дадат гласност и да знае обществото какво се случва”.

„Абсолютно всичко е овладяно, чакат се часовете да минат, след които се дава право да се влезе в района и вече да се запознават разследващите какво се е случило там. Хората са извън района, всички са изведени, няма никой вътре, защото има определени правила, които трябва да се спазват и недай си Боже се случва такова нещо – то е предварително проиграно и се знае какво се прави и хората са си изпълнили стриктно задълженията”, съобщи още Емилиян Гебрев.

И обясни, че става въпрос за боеприпаси, които са с „отпаднала фирмена необходимост”. „Ние сме ги произвели за дадена фирма, която поради разпадане на външнотърговски договор или невъзможност да ги платят, те остават при нас. Ние сме хората, които сме ги произвели, ние сме хората, които трябва да ги пазим. Базата напълно отговаря на всички изисквания за съхранение – всеки месец се проверява от съответните служби, които имат задължение това да правят – това е полиция и пожарна и абсолютно всичко е наред”, категоричен бе той.

„Ако проследите всички събития от 2010 година, ще видите, че това е едно системно явление в нашата страна. Защо е така – аз не съм човекът, който да даде обяснение. Аз лично не очаквам резултати от разследването, защото до този момент е имало много по-големи такива, та дори и с жертви и наранявания, но всичко отива някъде в мъглявината”, коментира Гебрев.

„Емко“, Гебрев и руската следа

Фирмата е една от най-големите у нас и търгува с всякакво въоръжение и боеприпаси. Изнасяла е оръжие за почти всички горещи точки по света. А Емилиян Гебрев от години има проблем с официалните власти в Русия. Според неговите твърдения и разследвания на българската прокуратура срещу живота му е имало опит за покушение с новичок - отровата на руските тайни служби, отнела живота на Алексей Скрипал.

За отравянето на Емилиян Гебрев, сина му и директора от „Емко“ на 28 април 2015 г. са обвинени задочно трима руснаци - Сергей Федотов, Сергей Павлов и Георги Горшков, които са офицери от ГРУ. Те са били в България и по време на взривовете в складовете на ВМЗ - Сопот, от 21 март и 14 април 2015 г. Освен тях още трима руски граждани са били у нас около датите на взривовете и опитите за отравяне на Гебрев, сина му и директора от ЕМКО. Затова от ДАНС и прокуратурата правят извод, че посещението им у нас е било с цел да се пресекат доставките на военна продукция за Грузия и Украйна, с които договори е имал Емилиян Гебрев. Те още не са обвинени за антидържавна дейност у нас, но се събират доказателства в тази посока. Освен това прокуратурата и ДАНС обменят информация с Чехия, където също стана ясно, че има руска намеса при взривовете на складове с боеприпаси на ЕМКО, които е трябвало да бъдат доставени до държавите, които са в конфликт с Русия, припомня „24 часа“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама