Принц Чарлз приел крупно дарение от фамилията на Осама бин Ладен

11:05, 31 юли 22 / Свят 25 3028 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Принцът на Уелс е приел дарение от 1 милион британски лири от семейството на Осама бин Ладен, разкрива „Сънди Таймс“. Принцът е получил парите от Бакр бин Ладен, патриархът на богатото саудитско семейство, и неговия брат Шафик. И двамата мъже са полубратя на Осама бин Ладен, основателят на Ал Кайда, който организира атентатите от 11 септември.

73-годишният Чарлз се е срещнал с 76-годишния Бакр в Кларънс Хаус в Лондон на 30 октомври 2013 г., две години след убийството на Осама бин Ладен от американските специални части в Пакистан. Бъдещият крал се е съгласил за сумата въпреки първоначалните възражения на съветниците в Кларънс хаус и Благотворителния фонд на принца на Уелс (PWCF), където е направено дарението, предаде БГНЕС.

Според източници няколко от съветниците на Чарлз, включително поне един попечител, са го умолявали лично да върне парите. Един от служителите е завил, че ще предизвика национално възмущение, ако новината изтече в медиите. Те казали на принца, че „няма да е добре за никого“, ако се разбере, че е приел пари от семейството на извършителя на най-тежката терористична атака в историята.

Втори съветник също призовал принца да върне парите. Те казали на принца, че репутацията му сериозно ще пострада, ако името му се появи в изречение редом с това на терориста, който е отговорен за убийството на 67 британци заедно с хиляди американци на 11 септември. Те добавиха: „Просто не чувствахме, че някой член на британското кралско семейство трябва да участва в подобно начинание.“

Друг вътрешен човек от двореца каза, че „големият страх“ е, че плащането ще подкопае авторитета на Чарлз и репутацията на благотворителната организация, заявявайки: „Има други източници на пари в света“.

В отговор на запитвания сър Иън Чешър, председател на PWCF, каза, че дарението е било „изцяло“ съгласувано от петимата попечители по това време. Източник от Кларън хаус настоя, че помощниците на Чарлз не са били обезпокоени от дарението на Бин Ладен, защото действията на един член на семейството на Бин Ладен не трябва да опетнят цялото семейство.

Няма предположения, че Бакр или Шафик бин Ладен са спонсорирали или участвали в терористични актове. Връзката на семейство Бин Ладен с благотворителните организации на принца никога досега не е била разкривана и не се появява в публични документи. Благотворителните организации не са задължени да разкриват своите поддръжници.

Разкритията идват месец след като същото издание огласи, че Чарлз е приел куфар, съдържащ 1 милион евро в брой, от Хамад бин Джасим бин Джабер Ал Тани, бивш министър-председател на Катар.

Те ще доведат до нови въпроси за поведението и личната преценка на принца. В миналото говорителят на принца е твърдял, че всички негови благотворителни организации „работят независимо от самия принц по отношение на всички решения относно набирането на средства“ и че техните попечители „са отговорни за всички оперативни и управленски задължения“. Чарлз няма официална роля в PWCF, която твърди, че се консултира с него „от време на време“.

Не за първи път Чарлз се замесва в скандал със саудитски дарители. Миналата година „Сънди таймс“ разкри, че той е връчил почетния Орден на Британската империя на друг базиран в Джеда саудитски бизнесмен, Махфуз Марей Мубарак бин Махфуз, на частна церемония в Бъкингамския дворец.

Нито пък е първият случай, в който принцът се забърква със семейството на Бин Ладен. Той генерира заглавия на първа страница, след като се разбра, че е вечерял с Бакр, за да обсъдят ислямската вяра през октомври 2001 г., само две седмици след атаката от 11 септември. Чешър каза: „Дарението от Шейх Бакр Бин Ладен през 2013 г. бе внимателно обмислено от попечителите на PWCF по това време. Беше проведена надлежна проверка, като информация беше потърсена от широк кръг източници, включително правителството. Решението за приемане на дарението е взето изцяло от настоятелите. Всеки опит да се внуши друго е подвеждащ и неточен“.

Говорителка на Кларънс хаус заяви: „Благотворителният фонд на принца на Уелс ни увери, че е положена задълбочена проверка при приемането на това дарение. Решението за приемане беше взето единствено от попечителите на благотворителната организация и всеки опит да се характеризира по друг начин е фалшив“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама