Си Цзинпин предупреди Байдън за Тайван: Който си играе с огъня, ще изгори

09:53, 29 юли 22 / Свят 25 2784 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Китайският президент Си Цзинпин каза на президента на Съединените щати Джо Байдън, че е изключително важно и двете страни да спазват „принципа на един Китай и да приложат трите китайско-американски съвместни комюникета по въпроса за Тайван. Той предупреди своя колега, че „тези, които си играят с огъня, ще изгорят“, съобщава „Ройтерс“.

По време на продължилия над два часа телефонен разговори между двамата лидери Си Цзинпин е подчертал, че страната категорично се противопоставя на независимостта на Тайван и чуждестранната намеса в суверенитета на страната. Според китайските държавни медии Джо Байън е заявил, че неговата страна „се надява да поддържа диалог“ чрез взаимно разбирателство, подчертавайки, че Вашингтон не подкрепя „независимостта на Тайван.

ЦРУ: Въпросът е не дали, а кога Китай ще нахлуе в Тайван

Пекин направи ескалиращи предупреждения за последиците, ако говорителят на Камарата на представителите на САЩ - Нанси Пелоси посети Тайван, ход, който би представлявал драматична, макар и не безпрецедентна демонстрация на подкрепата на Съединените щати за острова, който е изправен пред нарастващи китайски военни и икономически заплахи.

По информация на Белия дом, президентът Джо Байдън е казал на Си Цзинпин, че политиката на САЩ по отношение на Тайван не се е променила и че Вашингтон категорично се противопоставя на едностранните усилия за промяна на статуквото или подкопаване на мира и стабилността в Тайванския проток, пише „Ройтерс“, цитирана от БНР.

Нахлуването на Русия в Украйна

Официални представители на САЩ казаха, че е имало широк дневен ред в разговора, включително обсъждане на нахлуването на Русия в Украйна, което Китай все още не е осъдил. Си Цзинпин е потвърдил принципната позиция на Китай по въпроса. Според Си Цзинпин разглеждането на Китай като на „стратегически конкурент и определянето му като „стратегически съперник е грешна оценка на отношенията между САЩ и Китай, която може да подведе гражданите и на двете държави, както и на международната общност.

В телефонния разговор двамата лидери „обсъдиха набор от въпроси, които са важни за двустранните отношения и други регионални и глобални въпроси, и възложиха на своите екипи да продължат да комуникират след днешния разговор, по-специално за справяне с изменението на климата и здравната сигурност“.

В съобщението на Белия дом за телефонния разговор на лидерите не се споменава потенциално намаляване на китайските мита от страна на Вашингтон.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама