Митрофанова: Русия е готова да възстанови доставките на газ, но при условия

20:22, 28 юли 22 / Политика 25 3576 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Доставките на газ за България могат да бъдат възобновени веднага, ако българската страна започне да плаща за тях по схемата, изисквана от Газпром. Това заяви в ефира на телевизия „Россия 24“ руският посланик в България Елеонора Митрофанова по повод доклада на специалната комисия за дейността на „Булгаргаз“ във връзка с доставките на руски газ.

„Много експерти, разбира се, призовават за прагматизъм и връщане към договора с „Газпром, който е в сила до края на годината. Именно затова, във всеки един момент, когато българската страна реши да започне да плаща по схемата, изисквана от Газпром, доставките ще бъдат възобновени, заяви посланичката.

Дипломатката отбеляза, че ситуацията в енергийната сфера в България е много сложна, като за последните два месеца е отчетен  значителен ръст на цената на газа. „Те (България - бел. ред. ТАСС) няма да получат годишно повече количество газ въпреки сключеното споразумение с Азербайджан“, отбеляза тя. „Това е ситуация, която се отразява много тежко и на бизнеса, и на индивидуалните домакинства, допълни Митрофанова.

На 27 април „Газпром напълно преустанови доставките на газ за българската компания „Булгаргаз" заради  това, че в установения срок не е имало извършено плащане в рубли. След това България обяви, че намерила алтернативни варианти за доставки, в това число и втечнен газ от САЩ и газ от Азербайджан на съществено по-ниска цена от тази, предлагана от „Газпром“, припомня ТАСС, цитиран от БТА.

България все още има активен договор с Газпром

По-рано днес енергийният министър Александър Николов припомни, че България все още има активен договор с Газпром Експорт“. По думите му последното предложение за анексиране на този договор, за да се спази президентският декрет на Русия, е изпратен от България. Ние сме предложили структура на продължаване на договора, който е приложим в България. Нямаме отговор“, изтъкна той. 

По думите на енергийния министър Газпром може лесно да създаде криза и това е видно от решенията им за орязването на газоподаването по Северен поток 1.

В България русофобски настроения имало само в части от политическия елит

Митрофанова отбеляза още, че народът на България се отнася добре към руския народ, а русофобските настроения в републиката са разпространени сред политиците. „В България няма русофобски настроения. В България русофобски настроения присъстват само в части от политическия елит. Народът на България се отнася много добре към руския народ“, подчерта тя.

„Те (бел. ред. - българите) изобщо са вежливи хора, вътрешно интелигентни, мога да кажа. Така че да се каже, че от страна на обикновените хора има каквото и да е русофобско настроение - това е абсолютно невярно, подчерта тя.

ТАСС припомня, че на 28 юни българското ръководство обяви решение за изгонване от страната на 70 руски дипломати и технически персонал на руското посолство, които бяха обявени за персона нон грата.

Липса на диалог

Митрофанова добави, че от това решение се е навършил точно един месец днес. Тя подчерта, че в резултат на това решение са били отзовани 34 дипломати и 36 технически сътрудници. Митрофанова нарече решението на българските власти „демонстративна акция, прехвърляща всичко“. „На нас ни беше много трудно. Даже самото изпращане на сътрудниците и членовете на семействата им, общо 185 души, в родината в течение на четири дни беше сложна организационно-техническа операция, изискваща многочислено съгласуване. Работата сега е също изключително сложна, ние имаме огромно посолство, на което са нужни много ръце“, каза дипломатът.  

Обемът на дипломатическата работа се съкрати, липсват двустранни връзки, липсват двустранни визити, делови контакти. Отношенията се поддържат само на техническо равнище. Ние работихме по освобождаването на българските моряци, които бяха блокирани в Украйна, договаряхме прелитане на самолети, решавахме въпроса за работата на училището към посолството на Русия, което въпреки цялата сложност на ситуацията все така продължава работата си в София в пълен обем. Но нормален диалог, по-точно диалог, изобщо между България и Русия няма“, разказа Митрофанова.

„Решението за изгонването на нашите дипломати бе взето еднолично от главата на правителството, за което на заседание на парламента заявиха представители на специалните служби, получили преки указания да съставят списък от 70 души. Те са изготвили този списък, никакво разследване при това не е било водено и доказателства за неправомерна дейност не са събирани. Аз ще положа всички усилия, за да постигна отмяната на това решение. Защото на наши хора незаслужено бе поставено своеобразно клеймо на граждани, извършили нещо противозаконно на територията на България, но надеждите ми за успех са малки, закани се руският посланик.

Тя не изключи обаче възможността посолството и консулските служби в скоро време да заработят отново с пълна сила.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Тато 22:26, 28 юли 22

Президента Радев е съочастник за сваляне на правителството.Намазва яко от служ кабинет.Но ще има импиджмън след изборите.Всички партии него искат.100%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама