Бащите ще ползват 2 месеца отпуск за отглеждане на дете

13:35, 28 юли 22 25 2763 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бащите получиха право на двумесечен отпуск за отглеждане на дете. За по-малко от 10 минути депутатите приеха на второ четене промените в Кодекса на труда със 114 гласа „за“, 0 „против“ и 13 „въздържал се“.

Родителите вече ще имат право на болничен при върнато дете от училище

Според законопроекта на Министерски съвет бащите ще могат да ползват до два месеца платен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Право на такъв ще имат мъжете, които не са ползвали прехвърлен от майката (осиновителката) отпуск за отглеждане на дете.

В мотивите е посочено, че законоустановеното право на бащите (осиновителите) на платен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст е възможно да доведе до положително въздействие върху балансираното участие на родителите при отглеждането и възпитанието на детето в семейна среда.

С промените се въвеждат изискванията на европейски директиви относно „равновесието между професионалния и личния живот на родителите и лицата, полагащи грижи“, пише offnews.bg.

Средствата, необходими за изплащането на обезщетение, ще бъдат за сметка на предвидените разходи за краткосрочни обезщетения със Закона за бюджета на ДОО за съответната година.

По сега действащото законодателство всеки от родителите има право на 6 месеца неплатен отпуск до навършване на 8-годишна възраст на детето, от които 5 месеца могат да бъдат прехвърляни на другия родител.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 август.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама