След четири вота СЕМ избра нов Управителен съвет на БНР

12:55, 28 юли 22 25 2279 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

След три неуспешни опита при четвъртото гласуване Съветът за електронни медии все пак утвърди предложения от генералния директор на БНР Милен Митев нов състав на Управителния съвет на радиото. Като нови членове Митев внесе имената на журналиста Валери Запрянов, на музиканта Теодосий Спасов, на досегашния член на същия орган – юриста Димитър Димитров, и на отговарящата за международната дейност на БНР Албена Миланова. Четиримата ще започнат работа, след като подпишат управленските си договори.

При първите три вота внесените номинации събраха подкрепата на трима от общо петимата комисари – на председателя на СЕМ Соня Момчилова и на колегата ѝ от квотата на президента Румен Радев - Габриела Наплатанова, както и на Галина Георгиева, избрана през 2019 г. по предложение на ГЕРБ. Така изборът бе отчетен като неуспешен, тъй като по регламент на първите три заседания членовете на УС на БНР трябва да съберат квалифицирано мнозинство или най-малко 4 гласа. При последното гласуване обаче изборът вече можеше да се случи с обикновено мнозинство, в резултат на което сборът на споменатите трима членове на СЕМ се оказа достатъчен новият ръководен състав в БНР да стане факт.

При всичките четири гласувания с „въздържал се“ гласуваха най-новите членове на СЕМ от квотата на парламента – доскорошният журналист от „Дарик радио“ Пролет Велкова и юристът Симона Велева. През пролетта те влязоха в медийния регулатор в рамките на приключващото Народно събрание по предложение съответно на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“.

Като мотив да не подкрепят новото ръководство Велкова и Велева изтъкнаха миналата седмица, че имената на кандидатите са били представени твърде късно и без достатъчно публичност, пише „Сега“.

Милен Митев благодари на СЕМ за взетото решение. „Решение, от което националното радио имаше нужда. Това е органът, който взима най-важните стратегически решения за управлението на Радиото. По отношение на обвиненията – това, което чувам, са едни твърдения не много конкретни, за които към момента аз нямам никакви доказателства. Така че единственото, което мога да кажа, е, че съм предложил в състава на Управителния съвет едни доказани професионалисти, с богат опит и с доказани професионални качества, които имат желанието да работят за развитието на Българското национално радио“, посочи той, цитиран от БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама