Кисела краставичка на тавана - необичайно произведение на изкуството

18:30, 28 юли 22 / Култура 25 2853 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Новозеландска галерия представи необичайно произведение на изкуството на тавана си. Творбата представлява кисела краставичка, извадена от бургер на „Макдоналдс“ и закрепена за тавана с кетчупа и сосовете от сандвича.

„Кисела краставичка“ е създадена от австралийския творец Матю Грифин като „провокативен жест“, за да повдигне въпроса какво цени човечеството, обясняват от галерия „Michael Lett Gallery“.

Работата е оценена на 10 хил. новозеландски долара (малко над 6 хил. евро) и всеки потенциален купувач ще получи инструкции как да я пресъздаде в домашни условия, пише „Площад Славейков“.

И докато някои посетители наричат произведението гениално и брилянтно, според други то е просто глупаво.

„Когато бях тийнейджър и направих това в ресторант на „Макдоналдс“, ме изгониха, а днес е изкуство“, коментира потребител в социалните мрежи.

 

Мнозина намериха прилика между провокацията на австралиеца с „Комика“ на Маурицио Кателан – бананът, залепен с тиксо за стена на галерия, който се продаде за 120 хил. долара, след което бе изяден публично като част от пърформанс.

Различните реакции към произведението са част от изкуството, коментира Райън Мур от галерията в Оукланд. „Кисела краставичка“ е изпълнена в стилистиката на съвременното изкуство, отбелязва специалистът. „Няма да отхвърлим хумористичен отговор на творбата, това е ок, защото наистина е смешно – казва Мур. – По принцип творците не са тези, които решават дали нещо е изкуство, или не, те са онези, които създават. Дали нещо е ценно и значимо като произведение на изкуството решаваме ние колективно, като общество, като избираме дали да говорим за него, или не.“

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама