Банките вдигат лихвите по депозитите

09:20, 28 юли 22 25 2580 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вече има банки, които предлагат 2% лихва по депозитите. Това съобщават от платформата за сравняване на банкови продукти „Моите пари“. Те отбелязват, че тенденцията на нулеви и дори отрицателни лихви се обръща. Такива са очакванията и след решението на Европейската централна банка от тези дни за първи път от 11 години да повиши с 0.5 пункта лихвите по депозитите и анонсът подобна стъпка да има през есента.

Засега само няколко от малките банки у нас предлагат олихвяване на влоговете в търсене на ресурс, за да разширят кредитирането. В зависимост от срочността, лихвите, които предлагат те започват от 0.40% годишно и достигат 1.50%.

2% лихва предлага единствено TBI Банк и се отнася за 60-месечни (5-годишни) депозити. Банката е специализирана в предоставяне на стокови кредити, при които лихвите са много високи - над 16-17% и затова може да си позволи и предложи на клиентите си по-големи лихви по депозитите. Но дори тази доходност е далеч под нивата на инфлацията и на практика отново ще доведе до загуба на средства на спестяващите.

Някои банки вече реагираха на решението на ЕЦБ и обявиха, че премахват таксите за съхранение на по-високи депозити. От 25 юли Пощенска банка премахва да начислява 0.7% върху суми по влогове над 200 000 лв. Това ще направят ОББ и КСБ Банк (Райфайзенбанк) от 1 август. Едва ли обаче големите банки ще въведат скоро положителни лихви по депозитите у нас, прогнозират икономисти, пише „Сега“.

„Решението на ЕЦБ няма да предизвика голямо движение в лихвените проценти по депозитите. Да повишиш с половин процент от минус 0.5%, на практика е нула. Най-вероятно големите депозити ще останат на отрицателна територия, защото банките дори да депозират тези пари на нулева лихва, имат разходи по тях. Ще има обаче лека корекция нагоре в лихвите по кредитите“, коментира пред БНР икономистът Никола Янков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама