Депутатите се скараха и за газовите доставки

14:02, 27 юли 22 / Политика 25 2222 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Опозицията поиска в парламента да дойдат премиерът в оставка Кирил Петков, енергийният министър Александър Николов и говорителят на кабинета Лена Бориславова. Поводът - спрените доставки на газ от „Газпром“ и алтернативните източници

Депутатите се захванаха с обсъждането на доклада на временната анкетна комисия, която трябваше да разследва защо бе спрян руският газ и как „Булгаргаз е осигурил алтернативни доставки. Докладът несъмнено е интересно четиво, защото вади на показ доста информация от „кухнята“ на газовата търговия и работата на държавното предприятие „Булгаргаз“. Друг въпрос е дали изровените данни и направените изводи водят до някакви решения и реални ползи за България. Няма нито една предложена мярка, а решението, което комисията предлага, е: докладът със събраните материали да се предаде на компетентните органи“.  

„Булгаргаз“ предлага 54% по-скъп газ през август

Комисията бе създадена през май по настояване на опозицията. В нея работиха 13 народни представители. Шестима от членовете са подписали доклада с особено мнение - тоест не са съгласни със съдържанието и с констатациите. 

Една от спорните е, че правителството и „Булгаргаз“ е трябвало да приемат руския ултиматум за промяна на схемата за плащане на газовите доставки, защото „почти“ нямало рискове. От трибуната председателят на комисия - Даниел Митов от ГЕРБ, обясни, че можело да направим като други от ЕС, които приели да открият сметки в рубли, но успоредно с това си търсели алтернативи.

„Забравяте две важни неща - няма държавна компания в ЕС, която да е приела условията на Москва за плащанията, а освен това дори и на тези, които изпълняват новата схема, „Газпром“ им ограничава и спира природния газ“, репликира го Мартин Димитров от ДБ.

Цончо Ганев от „Възраждане“ обаче настоя, че инатът на България да не плаща в рубли можел да доведе до това догодина „Газпром експорт да осъди България за 3 млрд. (не се разбра в каква валута и откъде Ганев разполага с тези калкулации). Депутатът даде за пример Унгария, която вече била подписала нов дългосрочен договор за руски газ. И отсече, че докато ПП управляват, България няма да има договор с Газпром“. 

А Йордан Цонев от ДПС разясни, че нямало нищо страшно да се подчиним на промяната на схемата за плащане (която впрочем бе въведена с указ на президента Путин) - само трябвало да преместим плащанията от „Ситибанк“ в „Газпромбанк“. 

Наложи се Мартин Димитров отново да припомни, че държави, които имат валидни договори и са приели новия модел на плащане, не получават договорените доставки - важният за Германия и за ЕС газопровод „Северен поток“ работи с едва 20% от капацитета си, а „Газпром си измисля всевъзможни причини да създава газова криза в Европа -  в момента оправданията са, че трябва да се ремонтират турбини.  

„Газпром“ намалява още доставките за Европа

Да, вероятно служебното правителство ще открие сметка в рубли, но това няма да гарантира на България, че ще получава необходимите количества газ“, поясни депутатът от ДБ.

„Никой не твърди, че „Газпром“ е надежден доставчик“, опрадва се Даниел Митов. И поясни, че въпросът бил как правителството и Булгаргаз работят за намиране на алтернативи.  

Съмнения за корупция 

Докладът дава примери за конкретни ходове на „Булгаргаз, будещи у авторите съмнения за корупция. Сред тях е офертата на гръцката фирма ДЕПА за доставки през май 2022 г. е получена след изтичане на срока, поставен от „Булгаргаз“, а именно - 11:00 ч. на 27 април. Освен това тя не била „твърда“ или обвързваща, а „индикативна“, и под условие - доставки няма да има, ако липсва свободен капацитет поради пренатоварване на газопотока от Гърция към България или ако „Газпром експорт“ прекъсне доставките към Гърция. В доклада се пояснява:  „Въпреки това офертата е класирана на първо място и е подписан договор с ДЕПА. Същевременно получената в срок оферта на „Елпедисон“ е дисквалифицирана поради наличие на едно-единствено условие за конкретен форсмажор - прекъсване на доставките от Русия към Гърция, въпреки че дружеството предлага с 2 евро по-ниска цена от класираното на трето място Митилинеос, чиято оферта също като на ДЕПА е получена след изтичане на посочения от „Булгаргаз“ срок.

На класираното на второ място дружество МЕТ България пък бил даден различен, по-късен срок за внасяне на оферта - 13:00 ч. на 29 април.  Дружеството е било поканено за доставки за месец май на 28 април, след като другите поканени фирми вече били подали своите предложения. МЕТ били поканени за доставка на до 5 000 MWh/ден, но бил подписан договор за много повече - за  30 000 MWh/ден. Докладът тълкува случая с МЕТ така: „Това не само буди недоумение, но най-малкото означава, че са разполагали с информация за конкретните нужди на „Булгаргаз и навярно е съществувала уговорка за доставката на най-голямото предоставено количество природен газ от посредник при така проведените процедури за избор“.

Друг случай, описан в доклада, се фокусира в цените: Подписан е договор с фирма „Акспо при цена 109 евро MWh, а с 8 евро по-ниската оферта на „Елпедисон (101.69 евро MWh), не е класирана. Пренебрегати били още „Енергико“ ЕООД, предложила по-голямо количество и по-ниска цена -  104.44 евро MWh, както и  „Мотор Ойл“ с  цена 106.185 евро MWh. Подписан е и договор с фирма „ОМВ Петром, чиято цена е 105.69 евро MWh) - по-висока от предложенията на „Елпедисон“ и „Енергико“ ЕООД цени.

Брюксел иска да намалим веднага потреблението на газ с 15%

Сметки в рубли

Значителна част от доклада е посветена на кореспонденцията между София и Москва по повод на новия начин на плащане и несъгласието на българската страна да го приеме. Цитирани са и правните консултанти (от кантората Уайт енд Кейс), наети от правителството, които не са дали много категорично мнения за рисковете за България, но смятат, че може да не приемаме новите условия, за да не се окаже, че нарушаваме санкциите на ЕС, и че може да поиска от Газпром експорт обезщетение.

От доклада се разбира, че депутатите не са получили всички документи от „Булгаргаз“ - тъй като по някои от сключените договори за доставка на газ има много строги клаузи за конфиденциалност, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама