Караджов обвини Петков за спрените поръчки на АПИ

12:30, 27 юли 22 / Политика 25 1929 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Очевидно сме в предизборна кампания, щом от ПП започнаха да се упражняват на пътища. Пресконференцията от тази сутрин е нищо повече от един жалък опит на Кирил Петков и ПП да прехвърлят проблема от болната глава на здравата. Това коментира регионалният министър в оставка Гроздан Караджов.

Не АПИ е отменила решенията за обществените поръчки за ремонт и поддържане на пътища - те са отменени с шест последователни решения на Комисията за защита на конкуренцията в резултат на обжалване на самата конкурсна документация“, обяви той.

Интересни са мотивите на КЗК, с които прекратява процедурите - според тях условията, посочени от МРРБ, са били „прекалено рестриктивни и в полза единствено и само на държавата“.

Петков поиска шефът на АПИ да бъде освободен

В случая сме защитили държавния интерес, което според КЗК е прекомерно и нарушава правилата на конкуренцията. Но да защитаваш интереса на държавата и в същото време да търпиш обвинения, че помагаш на мафиотските крадливи фирми, както ги нарича Кирил Петков, това ще е някаква страшна инвенция в историята да съм направил - хем да ги ограничавам, хем да ги толерирам“, коментира Караджов, цитиран от БНТ.

Виновен е Кирил Петков, защото аз и експертите от МРРБ и АПИ бяхме в неговия кабинет, когато те (кабинетът - бел. ред.) настояваха да има максимални рестрикции“, посочи той. „Кирил Петков го е разказвал как сме се разправяли за 60:40, за 80:20 и за другите условия на поръчките. Ето го закономерният резултат от това министър-председателят да се меси постоянно в обществените поръчки и това как се разходват парите на АПИ“, посочи регионалният министър в оставка.

Защо обществените поръчки са обявени през април? По закон се обявяват, когато имаш бюджет да съответната година и т.нар. ангажимент за следващите години, когато поръчката се разпростира върху по-дълъг период“, обясни Караджов. „Обществените поръчки са за 3.6 млрд лв. - такъв бюджет в АПИ никога не е имало в разчетите от предходните години. Следователно трябваше да се изчака приемането на бюджета, неговото влизане в сила на 26 март и на 31 март с писмо ние ги изпратихме в Министерстовото на финансите за съгласуване. След това ги обсъдихме и при министър-председателя“.

Проблемът със срока 30 септември произтича от личното настояване на Кирил Петков да залегне в решението на НС уславието едно служебно правителство на Румен Радев да не може да се разплаща със строителните фирми, обясни той.

Караджов призова в оставащите последни дни на Народното събрание де да се премахне датата 30 септември и дотогава да се преговаря със фирмите да вършат работа по пътищата до избирането на нови изпълнители.

Държавата е лишена от пътно поддържане в следващите 7 месеца

По-рано днес на брифинг в МС заместник-министърът на финансите Андрей Цеков обяви, че държавата ще бъде лишена от пътно поддържане за следващите 6-7 месеца. Това е времето, което е технологично необходимо, за да проведе обществена поръчка.

Вчера стана ясно, че Агенция „Пътна инфраструктура“ едностранно прекратява всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Като причина за спирането на поръчките от АПИ вчера посочиха „пропуски в документацията за участие“ - документация, предложена от самата агенция. Обществените поръчки бяха обявени през април с цел да заместят съществуващите договори, по които са установени порочни строителни практики и са предмет на проверка от компетентните органи.

В същото време пътните строителни фирми започнаха безсрочна стачка заради неизплатени средства. Протестите ще бъдат всеки ден пред НС и около 20 ключови пътни отсечки в цялата страна. Според пътните строители държавата не е изплатила около 720 млн. лева за извършени дейности на около 80 фирми.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:45, 27 юли 22

Караджов ми е противен от едно време. Май беше от СДС? И го изхвърлиха за далавери. Той е един от саботьорите на свестните от правителството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама